• Turkhane Logo

UCM Başsavcısı, Gazze soruşturmasını derinleştirme sözü verdi

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Khan, İsrail ve Filistin Topraklarına yaptığı ziyareti tamamlarken savaş suçu iddialarını soruşturma çabalarını hızlandırma sözü verdi.

09:53 04 Aralık 2023 Pazartesi
UCM Başsavcısı, Gazze soruşturmasını derinleştirme sözü verdi
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Khan, İsrail ve Filistin Topraklarına yaptığı ziyareti tamamlarken savaş suçu iddialarını soruşturma çabalarını hızlandırma sözü verdi.

Khan daha önce 2021 yılındaki çatışmalar için açılan soruşturmanın artık 7 Ekim 2023te gerçekleşen saldırılardan bu yana artan düşmanlık ve şiddete kadar uzandığını söylemişti.

Ziyaretinin doğası gereği soruşturma amaçlı olmadığını vurgulayan Khan ancak çatışmanın her iki tarafındaki mağdurlarla konuşabildiğini söyledi.

Hamasa göre, kuşatma altındaki Gazzede sekiz haftadan fazla süren çatışma ve ağır bombardımanda 15 bin 500den fazla kişi hayatını kaybetti.

Ofisim bu durumla ilgili soruşturmalarını ilerletme çabalarını daha da yoğunlaştıracak diyen Khan, Mevcut çatışma sırasındaki suçlara ilişkin itimat edilebilir iddialar, zamanında, bağımsız inceleme ve soruşturmaya konu olmalıdır, ifadelerini kullandı.

2002 yılında kurulan UCM soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlar da dahil olmak üzere en ağır suçları soruşturmak üzere kurulmuş dünyanın tek bağımsız mahkemesi konumunda.

Mahkeme, Filistin topraklarındaki olası savaş suçları nedeniyle 2021de İsrailin yanı sıra Hamas ve diğer silahlı Filistinli gruplar hakkında soruşturma başlatmıştı.

Khan daha önce bu soruşturmanın artık 7 Ekim 2023te gerçekleşen saldırılardan bu yana artan düşmanlık ve şiddete kadar uzandığını söylemişti.

Ancak UCM ekipleri Gazzeye giremedi ve UCM üyesi olmayan İsrailde inceleme yapamadı.

İsrail yetkililerine göre savaş, Hamas militanlarının 7 Ekimde Gazzenin çoğu sivil olmak üzere yaklaşık bin 200 kişiyi öldürmesi ve 240 kadar kişiyi rehin almasıyla başladı.

Khan, Hamasın saldırdığı yerlerde planlanmış zulme tanık olduğunu söyledi.

Hamasın saldırıları hakkında Khan, insanlığın vicdanını şok eden en ciddi uluslararası suçlardan bazılarını temsil ediyor ve bu suçlar, UCMnin ele almak üzere kurulduğu suçlardır, dedi.

Khan aynı zamanda İsrailin bu saldırılara vereceği tepkinin silahlı çatışmayı düzenleyen açık yasal parametrelere bağlı kalmak zorunda olduğunu da vurguladı.

Gazze gibi yoğun nüfuslu bölgelerdeki çatışmaların doğası gereği karmaşık olduğunu kabul eden Khan, uluslararası hukukun hâlâ geçerli olması gerektiğini söyledi.

Hukuk uzmanları, hem Hamasın hem de İsrailin çatışma nedeniyle savaş suçu suçlamalarıyla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Kasım ortasında beş ülke, UCMnin İsrail-Hamas savaşına ilişkin bir soruşturma yapması çağrısında bulunmuş ve Khan, ekibinin ilgili olaylara ilişkin önemli miktarda kanıt topladığını söylemişti.

Khan ayrıca insani yardımın Gazzeye girmesine izin verilmesi ve Hamasın eline geçmemesi çağrısında bulundu.

Başsavcı Tüm aktörler uluslararası hukuka uymak zorundadır. Eğer bunu yapmazsanız, ofisimin harekete geçmesi gerektiğinde şikayet etmeyin, diye uyardı.

Son güncelleme: 09:53 04.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı