• Turkhane Logo

Twitter'da paylaşılan 'sahte saldırı görseli' borsayı fena sarstı

Twitter'da yayılan yapay zeka çıktısı sahte görsel Amerikan borsasında düşüşe neden oldu.

08:24 24 Mayıs 2023 Çarşamba
Twitter'da paylaşılan 'sahte saldırı görseli' borsayı fena sarstı
Twitter'da yayılan yapay zeka çıktısı sahte görsel Amerikan borsasında düşüşe neden oldu.

Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) Savunma Bakanlığı Pentagonun yakınlarındaki bir patlamayı gösterdiği iddia edilen yapay zeka üretimi sahte bir görsel, Twitterda mavi onaylı hesaplar tarafından da paylaşılınca borsada kısa bir süreliğine düşüşe neden oldu.

Kısa sürede viral olarak öne çıkan görsel, Amerikalı yetkililerin olayı yalanlamasına rağmen uzun bir süre daha dolaşımda kaldı.



Mavi onaylı hesapların etkisi borsayı düşürdü
Yapay zeka tarafından üretildiği anlaşılan görsel, yanlış bir şekilde Bloomberg News ile ilişkilendirilmiş olan bir hesap da dahil olmak üzere çok sayıda mavi onay işaretli hesap tarafından paylaşıldı.
Görselin üzerinde de; “Washington DCdeki Pentagon kompleksinin yakınında büyük patlama.” ifadesi yer aldı. Sahte görselde büyük bir binanın yakınında yükselen siyah duman görünüyor.

İlk paylaşan hesap daha sonra Twitter tarafından askıya alındı. Hesabın arkasında kimin olduğu veya görüntünün nereden kaynaklandığı ise henüz netleşmedi.

Elon Muskın Twitterı satın almasının ardından şirket, herkesin aylık ödeme karşılığında doğrulanmış bir hesap edinmesine izin vermişti.

500 milyar dolarlık hareketlenme
Yapay zeka ve ticaret konularında paylaşımlarıyla tanınan Lorenzo Green, Artık gerçeği tanımlama mücadelesi tehlikeli bir hal alıyor yorumunu yaptı ve piyasalarda birkaç saat içinde gerçekleşen 500 milyar dolarlık oynamaya dikkat çekti.

Dünya medyasında haber oldu
Patlamayla ilgili asılsız haber, ulusal bir Hint kanalında da yayınlandı. Rus haber kuruluşu RT de benzer şekilde sahte görüntüyü gösteren haberleri paylaştı. Daha sonra, olayın gerçekleşmediği anlaşılınca bu haberler geri çekildi.

Son güncelleme: 08:24 24.05.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı