• Turkhane Logo

Türkiye'ye ambargo tasarısını hazırlayan senatör: ABD yaptırımı ihtimal değil zorunlu

ABD'li Demokrat Senatör Robert Menendez, Türkiye'nin Rusya yapımı S-400 hava savunma sistemleri ile yaptırımlar arasında 'bir seçim yapması gerektiğini' söyledi. Ayrıca Menendez, Türkiye'yle ilişkilerin iyice gerilmesi halinde, ABD'nin, bu ülkedeki üslerini Yunanistan'a taşımayı dahi değerlendirebileceğini söyledi.

13:33 22 Nisan 2019 Pazartesi
Türkiye'ye ambargo tasarısını hazırlayan senatör: ABD yaptırımı ihtimal değil zorunlu
ABD'li Demokrat Senatör Robert Menendez, Türkiye'nin Rusya yapımı S-400 hava savunma sistemleri ile yaptırımlar arasında 'bir seçim yapması gerektiğini' söyledi. Ayrıca Menendez, Türkiye'yle ilişkilerin iyice gerilmesi halinde, ABD'nin, bu ülkedeki üslerini Yunanistan'a taşımayı dahi değerlendirebileceğini söyledi.

Yunanistanda yayınlanan Kathimerini gazetesine röportaj veren Demokrat Senatör Menendez, Türkiyenin Rusya yapımı bir hava savunma sistemi olan S-400 bataryalarını planlandığı gibi satın alması halinde, F-35 savaş uçaklarının teslimatından gerçekten vazgeçmesi mi gerekeceği şeklindeki soru karşısında, F-35leri almalarının imkânı olmayacak dedi.

S-400, F-35 TEKNOLOJİSİ HAKKINDAKİ BİLGİLERİ ELE GEÇİREBİLİR
Topraklarına Rusya yapımı hava savunma sistemleri konuşlandırması halinde Türkiyeye yaptırım uygulamaktan başka bir çareleri kalmayacağını söyleyen Menendez, şöyle devam etti: Burada Rusyadan büyük bir askeri teçhizat parçası satın alınmasından bahsediyoruz. Türkiye dahil dünyadaki herkes bu eylemi için cezalandırabilir. Bir F-35in bir S-400ün yanına koyulmasına izin vermemizin imkânı yok. Zira S-400 sistemi, F-35te bulunan teknolojinin özü hakkındaki bilgileri ele geçirebilir. Bu bakımdan bunun olması imkânsız.
TÜRKİYEYLE YAPILAN F-35 ANLAŞMASINI DESTEKÇİLERİ BİLE NET BİR BİÇİMDE BELİRTTİ
Demokrat senatör ayrıca, Türkiyeyle yapılmış olan F-35 anlaşmasının en etkili destekçilerinin ve Türkiyenin hâlâ bölgede önemli bir güvenlik partneri olduğuna inanan diğer ABDli yetkililerinin de Türkiyenin aynı anda hem S-400 hem de F-35leri alamayacağını net bir biçimde söylediklerini belirtti.
BURADA YAPTIRIM İHTİMALİNDEN BAHSETMİYORUZ, YAPTIRIMLAR ZORUNLU OLACAK
(Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan sistemi almakta ısrarcı olursa ve satın alma ile kurulma işlemlerini tamamlarsa o zaman (Kongreye) sunduğum yasa tasarısı kapsamında yaptırımlar getirilir. Burada yaptırım ihtimalinden bahsetmiyoruz, yaptırımlar zorunlu olacak diyen Menendez, İstediğimiz bu değil, o nedenle Türkiyeye başka seçenekler önerdik. Fakat S-400 sistemi NATO mimarisiyle uyumlu değil ifadelerini kullandı.
Ayrıca Menendez, Ankaranın (kimin yanında olacağına ilişkin) seçimini yapması gerekiyor. NATOnun önemli bir müttefiki olmaya devam edebilir, Batıya odaklı kalabilir ya da ayrılıp kendi yoluna gidebilir diye ekledi.

TÜRKİYEDEKİ ÜSLERİMİZİ YUNANİSTANA TAŞIYABİLİRİZ
Senatör, ilişkilerin kötüleşmeye devam etmesi halinde, ABDnin Türkiyedeki üslerini Yunanistana taşımayı değerlendirip değerlendirmeyeceği sorulunca ise, bunun olacağına inanmasa da, ABDnin ulusal güvenliğini korumak için üslerini taşımak da dahil olmak üzere gereken her şeyi yapabileceğini söyledi.
İŞLERİN BU NOKTAYA VARMAYACAĞINI UMUYORUZ
Menendez şu ifadeleri kullandı: Türkiyenin yanlış yolu seçeneğine inanmıyoruz. Fakat eğer bu olursa ulusal güvenliğimizi ve müttefiklerimizin güvenliği korumak için yapabileceğimiz her şeyi yaparız. NATOnun 5. maddesiyle belirlenen sorumluluklarımızı yerine getireceğiz. Üsleri ve buralardaki güçleri taşımak da dahil, bize gerekli olan her şeyi yapacağız. İşlerin bu noktaya varmamasını umuyoruz.”
RUBIO İLE ORTAK YASA TASARISI SUNDU
Menendez, geçen hafta Kongreye Cumhuriyetçi senatör Marco Rubio ile bir yasa tasarısı sunmuştu. Doğu Akdenizde Güvenlik ve Enerji Alanlarında İşbirliğine İlişkin Kanun isimli yasa, Kıbrısa silah satımı yasağının kaldırılması ve S-400 planlarına devam etmesi halinde Türkiyeye F-35 teslimatının yasaklanması da dahil olmak üzere çeşitli uygulamalar öneriyor.
ABD, Türkiye’nin Rusyadan S-400 satın almasını istemiyor. Buna gerekçe olarak, Rusya yapımı bir savunma sisteminin NATOnunkilere entegre edilemeyeceğini ve Türkiyeye konuşlandırılacak bu sistemler üzerinden, F-35 jetleri de dahil olmak üzere NATOnun silahları hakkında Rusyaya bilgi sızabileceği endişesini gösteriyor.
Nitekim Türkiyenin S-400 sistemlerinden vazgeçmemesine karşılık olarak ABDden gelen tehdit tonlu açıklamalar son dönemde sıklaşırken, son olarak da Türkiyeye F-35lerle ilgili ekipman sevkiyatını durdurma kararı alınmıştı. 

Sevk edilmeleri halinde, Türkiye S-400 bataryalarına sahip ilk NATO ülkesi olacak.

Son güncelleme: 13:33 22.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı