• Turkhane Logo

Türkiye'nin F-35 programına katılımı artık "imkansız"!

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemine ilişkin Beyaz Saray'dan yazılı açıklama yapıldı.

22:12 17 Temmuz 2019 Çarşamba
Türkiye'nin F-35 programına katılımı artık
Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemine ilişkin Beyaz Saray'dan yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Türkiyenin F-35 programına katılımının imkansız olduğu belirtilirken, Türkiyede S-400 sisteminin varlığından kaynaklanan kısıtlamaları gözeterek Türkiye ile kapsamlı şekilde işbirliği yapmaya devam edeceğiz denildi.

Beyaz Saraydan yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Türkiyenin Rusyadan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararı Türkiyenin F-35 programına katılımını imkansız kılmaktadır.


F-35 uçakları, gelişmiş kapasitesi hakkında bilgi sahibi olmak için kullanılacak Rus istihbarat toplama platformu ile bir arada bulunamaz.

ABD, Türkiye ile meşru hava savunma gereksinimlerini karşılamak üzere hava savunma çözümleri sağlamak amacıyla aktif şekilde çalışmaktadır. Bu yönetim, Türkiyeyi Patriot hava savunma sistemi alması için sıranın önüne çekmek için pek çok teklif sunmuştur.   Türkiye 65 yılı aşkın bir süredir köklü ve güvenilir bir ortak ve NATO müttefiki olmuştur ancak S-400lerin kabul edilmesi bütün NATO müttefiklerinin Rus sistemlerinden uzaklaşma konusunda birbirlerine verdikleri taahhüde zarar vermektedir.
Bunun Türkiyenin İttifak içinde birlikte çalışılabilirliği üzerinde olumsuz etkileri olacaktır. ABD hala Türkiye ile stratejik ilişkisine büyük değer vermektedir.
NATO müttefikleri olarak ilişkimiz çok katmanlıdır ve sadece F-35e odaklı değildir. Askeri ilişkilerimiz güçlüdür. Türkiyede S-400 sisteminin varlığından kaynaklanan kısıtlamaları gözeterek Türkiye ile kapsamlı şekilde işbirliği yapmaya devam edeceğiz.

Son güncelleme: 22:12 17.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı