• Turkhane Logo

Türkiye'den özel jetle kaçak göçmen taşıyan şebekeye operasyon

İtalya ve Belçika'da düzenlenen operasyonlarda özel jet ve sahte diplomatik pasaportlarla Türkiye'den Avrupa'ya göçmen kaçırdıkları iddiasıyla 5 kişi tutuklandı.

10:45 16 Eylül 2022 Cuma
Türkiye'den özel jetle kaçak göçmen taşıyan şebekeye operasyon
İtalya ve Belçika'da düzenlenen operasyonlarda özel jet ve sahte diplomatik pasaportlarla Türkiye'den Avrupa'ya göçmen kaçırdıkları iddiasıyla 5 kişi tutuklandı.

Türkiyeden özel jetle kaçak göçmen taşıyan şebekeye operasyon

İtalya ve Belçikada düzenlenen operasyonlarda özel jet ve sahte diplomatik pasaportlarla Türkiyeden Avrupaya göçmen kaçırdıkları iddiasıyla 5 kişi tutuklandı.

Organize suç örgütüne üye olmak ve yasa dışı göçü azmettirmekle suçlanan şüphelilerin diplomatlar adına kiralanan jetlerle kaçırılan kişilerden 10 bin euroya kadar ödeme alındığı belirtildi.


Euronewsin haberine göre, Ekim ve Aralık 2020 arasında bu şekilde en az 5 uçuşun düzenlendiğini açıklayan Bari Polis Şefi Costantino Scuderi, beş ülkeye göçmen taşındığını ve uçuşlaran birinin Kasım 2020de Bariye indiğini vurguladı.

Özel jetlerin büyük bir bölümü Kürt kökenli ya da Irak vatandaşı olduğu belirtilen ancak Karayipler ülkesi olan St. Kitts ve Nevisin diplomatik pasaportu görünümlü sahte belgeler taşıyan yolcularıyla Türkiyeden havalandığı ve Avrupada farklı noktalarda duraklamalar yaparak Karayiplere devam edeceği şeklinde yetkilileri bilgilendirdiği açıklandı.

Varış noktasının Karayipler olduğu yönündeki bildirime rağmen, Avrupa ülkelerindeki kısa süreli mola sırasında kaçak göçmenler, ilgili ülke makamlarına gerçek kimliklerini deklare edip iltica başvurusunda bulundu.

Kaçakçılık organizasyonunu Brükselde yaşayan Mısırlı bir pilotun yönettiği belirtilirken Romada biri İtalyan ikisi Mısır vatandaşı üç kişinin, Brükselde ise Mısırlı elebaşı ile Tunuslu iki kişinin yakalandığı açıklandı. İtalya ve Belçikada iki kişiyi daha yakalama çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

Yapılan operasyonlarda 426 bin euro değerinde iki özel jete de el konulduğu açıklandı.

Şüphelilerin İtalya, Almanya, Fransa, Avusturya ve Belçika polisinin ortak soruşturması sonucunda, ABD, Avrupa Polis Teşkilatı Europol ve Avrupa Adli Birimi Eurojustun desteği ile yakanlandıkları duyuruldu.

Son güncelleme: 10:45 16.09.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı