• Turkhane Logo

Türkiye'den İdlib'de devriye faaliyeti

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye'nin İdlib vilayetindeki ilk devriye faaliyetini gerçekleştirdi. Devriye faaliyetleri, Türkiye ile Rusya arasında varılan mutabakat çerçevesinde yapılıyor.

18:57 08 Mart 2019 Cuma
Türkiye'den İdlib'de devriye faaliyeti
Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye'nin İdlib vilayetindeki ilk devriye faaliyetini gerçekleştirdi. Devriye faaliyetleri, Türkiye ile Rusya arasında varılan mutabakat çerçevesinde yapılıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Astana süreci kapsamında belirlenen İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesindeki ilk devriye faaliyetini tamamladı.

Anadolu Ajansının (AA) haberine göre, TSKnın İdlibdeki ilk devriye faaliyeti, El Hader ilçesine bağlı Tel Eys köyündeki 6 nolu gözlem noktasından başladı. Serakib ilçesine bağlı Tel Tukan köyündeki 7 nolu nokta üzerinden ilerleyen devriye, Marretinuman ilçesine bağlı Sırman köyündeki 8 nolu gözlem noktasında son buldu.

AA, İdlibde devriye faaliyetlerine başlanmasına dair kararın, 14 Şubatta Türkiye, Rusya ve İranın katıldığı Soçi zirvesinde alındığını belirtti.


Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, devriye faaliyetinin, Türkiye ile Rusya arasında varılan mutabakat kapsamında oluşturulan silahsızlanma bölgesinde yapılacağını duyurmuştu. Akar, İdlibde başlayacak devriye faaliyetleriyle ilgili bilgi verirken, Bugün İdlibin dışındaki sınır bölgesinde Rusyanın, silahtan arındırılmış bölgede de TSKnin devriyesi başlayacak. Aynı zamanda bazı İdlib ve Afrin hava sahasının kullanılmasıyla ilgili bazı tahditler vardı. Bugün itibariyle bu da kalkmış bulunuyor demişti.

İdlibde son durum

Ankara ve Moskova geçen Eylül ayında Rusyanın Soçi kentinde imzaladıkları mutabakatla, İdlibde silahlardan arındırılmış bir bölge kurulması konusunda anlaşmıştı. Tüm ağır silah ve radikal savaşçıların bölgeden çıkarılmasını öngören anlaşma, İdlibe rejim güçleri tarafından büyük bir operasyon düzenlenmesinin önüne geçmişti. Ancak son dönemde çatışmaların yeniden yoğunlaştığı vilayetin topraklarının büyük bölümü geçen Ocak ayında El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir Şam (HTŞ) örgütünün eline geçmişti.

Türkiyenin Rusya ile yürüttüğü Astana süreci kapsamında ilan edilen gerginliği azaltma bölgelerinden biri de İdlibde. TSK, Astana anlaşmaları çerçevesinde İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesinde 12 ateşkes gözlem noktası bulunduruyor. Bölgede Rus ordusunun ise 10 gözlem noktası var.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevine göre, Suriyede silahlı muhaliflerin elindeki son kale konumunda olan İdlibde geçen Eylüldeki mutabakattan beri rejim tarafından gerçekleştirilen bombardıman ve hava saldırılarında, 60ı çocuk, 160tan fazla sivil hayatını kaybetti. Gözlemevi, aynı dönemde rejim güçlerinden 125, silahlı muhaliflerden ise 94 kişinin öldüğünü belirtti.

Deutsche Welle Türkçe

Son güncelleme: 18:57 08.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı