• Turkhane Logo

Türkiye üzerindeki 'Libya' baskısı artıyor

Diğer bazı ülkelerinde doğrudan ya da dolaylı olarak gücünün bulunduğu Libya'da Libya'da askeri varlığını hissettiren Türkiye üzerinde bu konuyla ilgili baskıların arttığı belirtildi.

22:25 25 Mayıs 2021 Salı
Türkiye üzerindeki 'Libya' baskısı artıyor
Diğer bazı ülkelerinde doğrudan ya da dolaylı olarak gücünün bulunduğu Libya'da Libya'da askeri varlığını hissettiren Türkiye üzerinde bu konuyla ilgili baskıların arttığı belirtildi.

Amerikanın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre Libyada askeri varlık barındırdığı gerekçesiyle Türkiyeye yönelik uluslararası baskılar artıyor.
Türkiye, Libya Ulusal Mutabakat Hükümetine destek vermek için yüzlerce askerini ve binlerce Suriyeli savaşçıyı Rusyanın ve Sudanlı paralı askerlerin desteğini alan Libyalı General Halife Haftere karşı harekete geçirmişti.
Yunan Ulusal Savunma Üniversitesinde (Hellenic National Defense College) misafir uzman olarak görev yapan Aya Burweila, Libyada ateşkesin hakim olduğu ve Aralık ayında yapılması planlanan seçimlerin beklendiği mevcut ortamda tüm yabancı askeri güçler üzerinde ülkeden ayrılmalarına ilişkin baskının arttığını söylüyor.
İster Türkiye olsun ister Sudan, Libyadaki tüm yabancı askeri varlıkların ülkeden çıkarılması için iki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar tasarısı çıkarıldı. Siyasi manzara çok değişti diyen Burweila, Türkiyenin Libyanın Akdeniz kıyısında askeri varlığını çoğalttığına ilişkin farkındalık arttı. Gerek Avrupa Birliği gerekse ABD, Türkiyenin Libyadaki niyetiyle ilgili gerçeğin farkına vardı şeklinde konuşuyor.
Ankara, Türk askerlerinin, Libyanın uluslararası arenada tanınan hükümetinin daveti üzerinde ülkede bulunduğu konusunda ısrarlı. Ancak Libya Dışişleri Bakanı Necla El Manguş, Türk güçleri dahil Libyadaki tüm yabancı askerlerin ülkeden ayrılması çağrısı yaptı.
Türkiyenin Libyada bir hava üssü bulunuyor. Türk medyasında çıkan haberlere göre Ankara ayrıca bir donanma üssü kurma arayışı içinde.
Türkiyenin Libyada giderek büyüyen askeri varlığı, bölgede nüfuz oluşturmak için Türkiyeyle rekabet eden Fransanınsa tepkisini çekiyor.
Haber sitesi GazeteDuvarda yazan uzman İlhan Uzgel, Ankaranın kısmen de olsa uluslararası baskılara kulak vermek zorunda kalacağını kaydediyor.
Türkiye, Suriyeden Libyaya getirdiği cihatçıları ve savaşçıları kesinlikle geri çekmek zorunda kalacak diyen Uzgel, Türkiye Libyada savaş gücü ya da taktiksel güç değil, az sayıda irtibat personeli tutabilir. Ancak Libyadaki askeri varlığı, Türkiye açısından çok güçlü bir koz şeklinde konuşuyor.
ABD Savunma Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl hazırlanan bir raporda Türkiyenin binlerce paralı askeri Libyaya gönderdiği yazılıydı. Ankara, Libyada konuşlandırılan Suriyeli savaşçıların cihatçı gruplarla bağlantıları olduğunu reddediyor.
Türkiye şu anda hem Washington hem de Avrupa Birliğiyle ilişkileri iyileştirmeye çalışıyor. Ankara, Libya konusunda işbirliğiniyse bir koz olarak görüyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın danışmanlarından Mesut Caşin, tüm yabancı güçlerin Libyadan çekilmesi durumunda Türk hükümetinin de güçlerini çekmeye hazır olduğunu söyledi. Caşin, Türk ordusunun Libyada önemli bölgesel rol üstlenebileceğinin de altını çizdi.
Türkiye Libyada askeri nüfuz istemedi, buna ihtiyacımız yok diyen Caşin, Ancak Türkiye ve Avrupa Birliği belki işbirliği yapabilir. Türkiye Frontex Avrupa Birliği sınır güvenliğini desteklemeyi hedefliyor. Bu sadece Türkiye, hatta İtalya için değil, Malta da bu durumu destekliyor şeklinde konuştu.
Libya, göçmenlerin Avrupa Birliğine yasadışı yollardan giriş yapmak için Akdenize açıldıkları ana noktalardan biri. Uzmanlar, Türkiyenin sınır güvenliği konusundaki işbirliğini gelecekte yapılacak müzakerelerde kendi lehine kullanmanın yollarını aradığını kaydediyor.

Son güncelleme: 22:25 25.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı