• Turkhane Logo

Türkiye Rusya-Ukrayna krizinde arabulucu olabilir mi?

Rusya'nın Ukrayna'ya saldıracağı endişesi büyürken Türkiye de arabulucu olarak devreye girmeye hazırlanıyor. Türkiye'nin arabuluculuk önerisine Kremlin'den ilk değerlendirme geldi.

08:47 21 Ocak 2022 Cuma
Türkiye Rusya-Ukrayna krizinde arabulucu olabilir mi?
Rusya'nın Ukrayna'ya saldıracağı endişesi büyürken Türkiye de arabulucu olarak devreye girmeye hazırlanıyor. Türkiye'nin arabuluculuk önerisine Kremlin'den ilk değerlendirme geldi.

Ukrayna sınırına yaklaşık 100 bin asker konuşlandıran Rusyanın askeri bir operasyon düzenleme olasılığına karşı diplomatik temaslar hız kazandı. Almanyanın başkenti Berlinde bugün ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere dışişleri bakanları Rusyanın saldırı düzenlemesi durumunda atılacak adımları görüştü. Reuters haber ajansı da Türk diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Türkiyenin Rusya ve Ukrayna arasında arabulucuk rolü üstlenmeye açık olduğu bilgisini aktardı. Haberde, Kasım ayında da Ankaradan gelen böyle bir öneriye her iki tarafın da destek verdiği vurgulandı.

Türkiyenin Rusya ev Ukrayna temsilcilerinin de katılımıyla AGİT Minsk Grubunun henüz tarihi belli olmayan bir sonraki buluşmasına da ev sahipliği yapmak için görüşmelerini sürdürdüğü bildirildi. AGİT Minsk Grubu, Ukraynanın doğusunda yer alan Donbass bölgesinde Rusya yanlıları ile Kiev taraftarları arasındaki gerginliği azaltmak amacıyla oluşturulmuştu.

Rusyanın başkenti Moskovada Kremlin sözcüsü Dmitri Peskovun bugün düzenlediği basın toplantısında da Türkiyenin arabuluculuk rolü de gündeme geldi.

Gazetecilerin bu yöndeki sorularını yanıtlayan Peskov, sorunun çözümüne ilişkin her ülkenin çabalarını desteklediklerini belirterek Rusya ve Ukrayna arasındaki temel farkın Minsk Anlaşmasının uygulanması konusunda Kievin yavaş hareket etmesi olduğunu söyledi. Peskov devamla, Eğer Türk ortaklarımız Kiev ve ABDyi ilgili anlaşmanın uygulanması için etkileyebilecek durumdaysa bunu ancak memnuniyetle karşılayabiliriz ifadelerini kullandı.

Erdoğan: Önümüzdeki aylarda Ukraynaya gideceğim
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bugün El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele ile Ankarada gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Ukrayna krizine ilişkin açıklamalar yaptı.

Önümüzdeki ayın başlarında Ukraynaya gideceğini belirten Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmeleri doğru bulmuyoruz. Gerek Sayın Putinin Türkiye ziyareti gerekse benim Ukrayna ziyaretimi çok önemsiyoruz. Önümüzdeki ayın başlarında Ukrayna ziyaretim var dedi. Erdoğan, temennisinin bir an önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Vlodomir Zelenskiyi bir araya getirebilmek olduğunun altını çizdi.

Ukrayna, Ankaranın Kasım ayında yaptığı arabuluculuk teklifini de memnuniyetle karşılamış ve Erdoğana tutuklu takası için Putine iletmek üzere bir isim listesi vermişti. Ancak Rusya ve Ukrayna arasında böyle bir takas gerçekleşmedi. Öte yandan Rusyanın rahatsızlığına rağmen Türkiyenin Ukraynaya silahlı insansız hava araçları (SİHA) satışı devam ediyor.

Blinken: ABD ve Avrupa tek ses
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de dün başlayan Avrupa ziyaretinde Rusya-Ukrayna krizine ilişkin temaslarda bulunuyor. Berlinde bugün Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı James Clevery ile bir araya gelen Blinken, ABD ve Avrupanın Rusyaya karşı tek ses olduğunu söyledi.

Cuma günü Cenevrede Rus mevkidaşı Sergey Lavrovla görüşmesinde de müttefik ülkelerin ortak tutum içinde olduklarını aktaracağını vurgulan Blinken, Biz bu konuda çok netiz: Eğer Rus askeri birlikleri Ukrayna sınırını geçerse ve Ukraynaya yönelik yeni bir saldırı başlatırsa ABD, müttefik ve dost ülkelerle sert bir yanıt verecek diye konuştu.

Ev sahibi Almanyanın Dışişleri Bakanı Baerbock da Rusyanın saldırmasının ağır sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Ukraynadan Bidena küçük operasyon tepkisi
Öte yandan Ukrayna da ABD Başbakanı Joe Bidenın yaşanmakta olan krize ilişkin kullandığı ifadelerden dolayı rahatsız. Bidenın Ukraynaya yönelik küçük çaplı bir operasyon düzenleyebileceği şeklindeki değerlendirmesine tepki gösteren Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Twitterden yaptığı paylaşımda, Büyük güçleri, küçük saldırı ve küçük ulus olmadığı konusunda uyarmak isterim ifadelerini kullandı.

Biden, gelen tepkiler üzerine Beyaz Sarayda bugün düzenlediği basın toplantısında eleştirilere neden olan bu açıklamasını düzeltmeye çalıştı. Biden, Rus birliklerinin Ukrayna sınırını geçmesinin bir işgal olacağını belirterek buna sert ve koordineli ekonomik tepki verileceğini yineledi.

Son güncelleme: 08:47 21.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı