• Turkhane Logo

Türkiye-NATO işbirliğinde YPG krizi

Türkiye'nin, Suriye'deki fikir ayrılığı nedeniyle NATO'nun askeri planlarına destek vermeyi reddettiği iddia edildi.

11:47 27 Kasım 2019 Çarşamba
Türkiye-NATO işbirliğinde YPG krizi
Türkiye'nin, Suriye'deki fikir ayrılığı nedeniyle NATO'nun askeri planlarına destek vermeyi reddettiği iddia edildi.



Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde Kürt güçlerine karşı yürüttüğü askeri operasyon nedeniyle NATO ortaklarıyla yaşadığı fikir ayrılığı sonucunda ittifakın Baltıklar ve Polonya’ya yönelik savunma planını reddettiği bildirildi.

Reuters haber ajansına konuşan NATO’dan 4 üst düzey kaynağa göre Türkiye, ittifakın Baltıklar ve Polonya’ya yönelik savunma planlarını desteklemeyi reddetti.


TÜRKİYE YPG’NİN TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK TANINMASINI İSTİYOR

Kaynaklar, Ankara’nın NATO elçisine söz konusu plana imza atmamasını söylediğini aktararak, elçinin toplantılarda ve özel sohbetlerde sert bir tonda konuştuğunu, ittifakın YPG’yi resmen terör örgütü olarak tanımasını talep ettiğini öne sürdü.

Reuters’ın haberinde Türkiye’nin NATO heyetinin ve Türk savunma ve dışişleri bakanlıklarının yorum talebine yanıt vermediği kaydedildi.

Haberde, herhangi bir ‘Rus saldırısına‘ karşı Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya’nın savunma amaçlı kullanımını öngören askeri plan için 29 üye devletin tümünün resmi onayının alınması gerektiği bilgisi verildi.

TÜRKİYE’NİN DE ONAY VERMESİ GEREKLİ

Ajansa göre, Türkiye’nin onayı dışında NATO’nun Baltık bölgesi ve Polonya’da savunma yatırımını artırması zor görünüyor.

Diğer yandan Reuters’a konuşan bir diplomatik kaynak, kararı nedeniyle Türkiye’yi hedef alarak “(Türkler) İmtiyaz alana kadar bu askeri planın onaylanmasını engelleyerek Doğu Avrupalıları rehin alıyorlar” ifadelerini kullandı.

NATOO’NUN SARSILMAZ TAAHHÜDÜ

NATO Sözcüsü Oana Lungescu ise, konuya ilişkin açıklamasında “NATO’nun tüm müttefiklerini koruma planları bulunuyor. NATO’nun tüm müttefiklerin güvenliği ve emniyeti konusundaki taahhüdü sarsılmazdır” dedi.

Son güncelleme: 11:47 27.11.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı