• Turkhane Logo

Türkiye itirazını kaldırdı: İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini destekleyeceği konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı. Ancak önemli bir ayrıntı henüz belirsiz.

08:50 10 Temmuz 2023 Pazartesi
Türkiye itirazını kaldırdı: İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini destekleyeceği konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı. Ancak önemli bir ayrıntı henüz belirsiz.





AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, NATO Zirvesi öncesinde Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in arabuluculuğunda dün bir araya geldi. Stoltenberg, görüşme sonrası düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğinin önündeki engeli kaldırdığını ve AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kısa süre içinde İsveç’in ittifaka katılım protokolünü Meclis’e sunmasını beklediklerini ifade etti.



Ancak gazetecilerin İsveç’in ittifaka katılımının ne zaman gerçekleşebileceği yönündeki sorusunu yanıtsız bırakan Stoltenberg, katılım protokolünün Meclis’te onaylanması gerektiğine dikkat çekerek söz konusu bu belgenin tüm ittifak üyesi ülkeler tarafından onaylanması halinde bir ülkenin ittifaka üye olabileceğini söyledi.



Açıklanan mutabakat metninde Türkiye’nin NATO desteği karşılığında İsveç’in de oluşturulacak Güvenlik Paktı çerçevesinde terörle mücadele konusunda Türkiye’ye güvence verdiği belirtildi. Belgeye göre İsveç, ayrıca Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine, Gümrük Birliği’nin modernizasyonuna ve Türkiye’nin vize serbestisi konusundaki girişimlerine aktif destek verecek.



Alman haber portalı tagesschau.de‘in diplomatlara dayandırdığı haberine göre Erdoğan-Kristersson görüşmesi AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile istişarelerde bulunmak üzere yarıda kesildi. Michel, görüşmenin ardından Twitter hesabından Erdoğan ile iyi bir görüşme gerçekleştirdikleri ve Türkiye-AB ilişkilerini canlandırmak için fırsatları ele aldıkları yönünde bir mesaj paylaştı.



Biden ve Almanya Dışişleri Bakanı’ndan tebrik



ABD Başkanı Joe Biden da yazılı bir açıklama ile varılan anlaşmadan memnuniyet duyduğunu açıkladı. “Avrupa-Atlantik bölgesinde savunma ve caydırıcılığın artırılması konusunda AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu” belirten Biden, Stoltenberg’e de “kararlı liderliği” için teşekkür ettiğini kaydetti.



Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise anlaşma haberinin ardından Twitter hesabından “Vilnius’tan iyi haberler var. Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasının önü nihayet açıldı. Ortak çabalarımız sonuç verdi. 32 olarak hepimiz daha güvendeyiz. Tebrikler İsveç” mesajını paylaştı.



Son güncelleme: 08:50 10.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı