• Turkhane Logo

Türkiye dönüşü Libyalı siyasetçiye suikast

Libya'nın üçüncü büyük kenti Misurata'nın Belediye Başkanı Muhammed İştevi, Türkiye dönüşünde uğradığı suikast sonucunda öldürüldü.

09:11 19 Aralık 2017 Salı
Türkiye dönüşü Libyalı siyasetçiye suikast
Libya'nın üçüncü büyük kenti Misurata'nın Belediye Başkanı Muhammed İştevi, Türkiye dönüşünde uğradığı suikast sonucunda öldürüldü.

Libyanın batısındaki Misurata havalimanına Pazar akşamı vardıktan sonra silahlı kişilerce kaçırılan İştevinin cansız bedeni, kentteki bir hastanenin dışında bulundu. Deutsche Welle Türkçenin haberine göre güvenlik kaynakları, vücudunda kurşun yaraları olan İştevinin kaçırıldığı sırada yanında erkek kardeşinin de bulunduğunu belirtti. İştevinin kardeşinin, araçlarına yapılan silahlı saldırıdan yaralı kurtulduğu bildirildi.

Türkiyeden kınama

2014 yılında dört seneliğine Misurata belediye başkanlığına seçilen İştevi ve beraberindeki belediye meclisi üyeleri, 14 Aralıkta Ankarada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelmişti. Dışişleri Bakanlığı, görüşmede Türkiyenin Libya’nın refah, barış ve istikrarına güçlü desteğini bir kez daha vurguladığını açıklamıştı.

Türk Dışişleri Bakanlığı, İştevinin öldürülmesinin ardından yayımladığı açıklamada ise Libyalı siyasetçiye düzenlenen suikastı kınadı. İştevinin öldürülmesinin büyük üzüntüyle öğrenildiği belirtilen açıklamada, Misurata ve Libya’nın istikrarına kasteden bu menfur suikastı şiddetle kınıyoruz. Faillerin bir an önce yakalanarak adalete teslim edilmesini temenni ediyoruz. Merhuma Allah’tan rahmet, başta ailesi olmak üzere, tüm Libya halkına ve hükümetine başsağlığı diliyoruz denildi.

İşteviye yönelik suikastı henüz hiçbir silahlı grup üstlenmedi.

Muammer Kaddafinin 2011 yılında devrilip öldürülmesiyle sonuçlanan ayaklanmaların ardından kaosa sürüklenen Libyada; ikisi Trablus, diğeri ise Tobrukta olmak üzere üç farklı hükümet bulunuyor. Birleşmiş Milletler (BM) birbiriyle rekabet hâlindeki bu hükümetlerden Ulusal Mutabakat Hükümetine destek veriyor. Öldürülen Misurata Belediye Başkanı İştevi de Fayiz es Serrac liderliğindeki bu hükümeti destekleyen isimlerdendi.

Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti, hoşgörü ve itidal sembolü olarak tanımladığı İştevinin alçakça gerçekleştirilen bir terör eyleminde öldürülmesinden sorumlu olanların adalete teslim edileceğine dair söz verdi. BM Libya Özel Temsilcisi Hassan Salame de Twitter üzerinden yaptığı açıklamada saldırıyı kınadı.

Yaklaşık 400 bin nüfusu bulunan Misurata, Libyanın görece güvenli kentleri arasında gösteriliyor. Ancak Ekim ayında kentteki adliye sarayına DEAŞ tarafından düzenlenen bombalı intihar saldırısında dört kişi hayatını kaybetmişti. Misuratadaki milis güçleri geçen sene DEAŞın bölgedeki bir başka sahil kenti Sirteden temizlenmesinde önemli rol oynamıştı.

Son güncelleme: 09:11 19.12.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı