• Turkhane Logo

‘Türkiye azınlık haklarını savunacak ahlaki üstünlüğe sahip değil’

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye’de etnik, dilsel ve dini nitelikli çözülmemiş sorunlar yaşanırken Ankara’nın etnik azınlıkların savunucusu rolüne soyunamayacağını söyledi.

12:49 22 Mayıs 2021 Cumartesi
‘Türkiye azınlık haklarını savunacak ahlaki üstünlüğe sahip değil’
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye’de etnik, dilsel ve dini nitelikli çözülmemiş sorunlar yaşanırken Ankara’nın etnik azınlıkların savunucusu rolüne soyunamayacağını söyledi.



Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Dışişleri Bakanlığı’nın 18 Mayıs’ta Kırım Tatar ve Çerkes Sürgünlerinin Yıldönümü vesilesiyle yaptığı yazılı açıklamaya tepki göstererek, Türkiye’de etnik, dilsel ve dini nitelikli çözülmemiş sorunlar yaşanırken Ankara’nın etnik azınlıkların savunucusu rolüne soyunamayacağını söyledi.

Zaharova, ayrıca, Türk Dışişlerinin açıklamasının, son dönemde özellikle Moskova’nın Türkiye’ye yönelik uçuşları kısıtlama kararı alması üzerine iki ülke arasında yaşanan sıkıntılarla ilişkili olduğunu ima ederek “konjonktürel nitelik” taşıdığını söyledi. Rus haber ajansı Sputnik’e göre Zaharova, 2014 yılına kadar uluslararası kuruluşların Kırım Tatarlarının etnik ve kültürel haklarının uygulanması konusunda Ukrayna’ya yönelttiği çok sayıdaki şikayeti Türk hükümetinin görmezden geldiğini hatırlatarak Ankara’nın şimdi Kırım Tatarlarının durumu hakkında endişe duyduğunu söylemesinin bunu ortaya koyduğunu iddia etti.


“BİZ DE SİZİN ETNİK SORUNLARINIZI KAŞIRIZ”

Rus Dışişleri Sözcüsü, Türkiye’nin bu tür söylemleri sürdürmesi halinde kendilerinin de Türkiye’deki benzer sorunlara dikkat çekmek durumunda kalacaklarını belirterek “Biz bunu yapmak istemiyoruz, bu nedenle Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın bizi duyacağını umuyorum. Türk siyasetçilerin, etnik faktörü, en başta etnik grupların çıkarlarına darbe vuran jeopolitik oyun aracı olarak kullanmaktan vazgeçme zamanı çoktan geldi” dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI AÇIKLAMASINDA NE DEMİŞTİ?

Dışişleri Bakanlığı 18 Mayıs’ta Kırım Tatar ve Çerkes Sürgünlerinin Yıldönümleri vesilesiyle yaptığı yazılı açıklamada şunları belirtmişti: “1944 yılının 18 Mayıs gecesi, 250.000 Kırım Tatar Türkü soydaşımız insanlık dışı koşullarda sürgün edilerek anavatanlarından koparılmışlardır. Bu elim hadisede Kırım Tatar Türklerinin büyük kısmı hayatlarını kaybederken, sağ kalanlar anavatan hasretiyle yaşamaya mecbur bırakılmışlardır.”

“Türkiye, sürgünden 77 yıl sonra Kırım’ın yasadışı ilhakından doğan zorluklarla sınanmaya devam eden Kırım Tatarlarının mağduriyetlerinin giderilmesi, kimliklerinin korunması, refah ve esenliklerinin sağlanması için soydaşlarının yanında olmayı sürdürecektir.”

“21 Mayıs’ı ise Çarlık Rusyası’nın işgalinde öz yurtlarını terketmek zorunda kalarak Anadolu’ya sığınan Kafkas halklarının büyük kayıplar verdikleri, ortak hafızalarımızda bugün de yaşattığımız bir trajedi olan “Çerkes Sürgünü”nün 157. yıldönümü olarak anmaktayız. Kırım Tatar Türkleri ve kardeş Kafkas halklarının acılarını paylaşıyor, sürgünlerde hayatlarını kaybedenlere rahmet diliyor ve aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.”

Son güncelleme: 12:49 22.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı