• Turkhane Logo

Tunus'ta seçime katılım oranı yüzde 10'un altında kaldı

Çok sayıda partinin seçimleri boykot ettiği Tunus'ta seçime katılım oranı yüzde 10'un altında kaldı. Muhalefet Cumhurbaşkanı Kays Said'i görevini bırakmaya çağırdı.

12:38 19 Aralık 2022 Pazartesi
Tunus'ta seçime katılım oranı yüzde 10'un altında kaldı
Çok sayıda partinin seçimleri boykot ettiği Tunus'ta seçime katılım oranı yüzde 10'un altında kaldı. Muhalefet Cumhurbaşkanı Kays Said'i görevini bırakmaya çağırdı.

DWnin haberine göre, Tunusta erken genel seçimlere  katılımın yaklaşık yüzde 9 düzeyinde kalmasının ardından, muhalefet Cumhurbaşkanı Kays Saidin istifasını talep etti.

Tunusta halk 161 sandalyeli parlamentonun üyelerini seçmek için Cumartesi günü sandık başına gitti.

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulunun verdiği bilgilere göre, seçime katılım oranı yüzde 8,8 dolayında oldu. Seçime katılım oranının düşük kalması, muhalefet tarafından halkın Cumhurbaşkanı Kays Saide geniş yetkiler tanıyan anayasa değişikliğini desteklemediğinin göstergesi olarak değerlendirildi.

Seçim öncesi boykot çağrısı yapan Tunusta muhaliflerin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi, erken seçimin ardından Cumhurbaşkanı Kays Saide görevini bırakma çağrısı yaptı. Ulusal Kurtuluş Cephesi Lideri Necip eş-Şabi, Bugün olanlar bir deprem gibi yorumunda bulunurken, Bugünden itibaren Kays Saidi gayrimeşru bir cumhurbaşkanı olarak görüyoruz bu fiyaskonun ardından istifasını talep ediyoruz dedi.

Cumhurbaşkanı Kays Said, Cumartesi günü yaptığı açıklamada halkı sandık başına gitmeye çağırmıştı. Muhalefet Cumhurbaşkanı Saide darbe ve Tunusu otoriter bir rejime dönüştürmeye çalışma suçlamasında bulunuyor.

64 yaşındaki Cumhurbaşkanı geçen sene parlamentoyu askıya almış, hükümeti feshetmiş ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırmıştı. Said o zamandan bu yana ülkeyi kararnamelerle yönetiyor. Said, 13 Aralık 2021de açıkladığı siyasi krizden çıkışın yol haritası ile ülkede 25 Temmuz 2022de anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022de de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını bildirmişti

Tunusta cumhurbaşkanının yetkilerini genişleten anayasa reformu Temmuz ayında yapılan referandum ile kabul edilmişti. Yetkileri tek elde topladığı eleştirilerini geri çeviren Said, reformların ülkede yolsuzluk, siyasi tıkanmışlık ve ekonomik durgunlukla mücadele için gerekli olduğunu açıklamıştı.

2011deki Arap Baharı olarak bilinen halk ayaklanmaları döneminde eski diktatör Zeynel Abidin bin Alinin ülkeyi terk etmesinin ardından 2019da seçmenlerin doğrudan oy kullandığı ilk demokratik cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenlenmiş, Said ikinci turda oyların yüzde 72,7sini alarak göreve gelmişti.

Son güncelleme: 12:38 19.12.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı