• Turkhane Logo

Tunus’ta Cumhurbaşkanı hükümeti görevden aldı, meclisi feshetti

Tunus Cumhurbaşkanı Said bugün Başbakan el-Meşişi'yi görevden aldığını ve meclisin yetkilerini dondurduğunu ilan etti.

09:20 26 Temmuz 2021 Pazartesi
Tunus’ta Cumhurbaşkanı hükümeti görevden aldı, meclisi feshetti
Tunus Cumhurbaşkanı Said bugün Başbakan el-Meşişi'yi görevden aldığını ve meclisin yetkilerini dondurduğunu ilan etti.


Meclisteki en büyük parti olan Ennahda partisinin başkanı ve Meclis Başkanı Raşid Gannuşi Saidi anayasaya karşı bir darbe başlatmakla suçladı.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (Kais Saied), Pazar günü yaptığı açıklamayla Başbakan Hişam el-Meşişi’yi görevden aldığını ve meclisin yetkilerini dondurduğunu duyurdu, muhalifleri bu adımı darbe olarak nitelendirdi. Meclisteki en büyük parti olan ılımlı İslamcı Ennahda partisinin başkanı ve Meclis Başkanı Raşid Gannuşi Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada Said’i “devrime ve anayasaya karşı bir darbe” başlatmakla suçladı.


Cumhurbaşkanı Said, yetkileri cumhurbaşkanı, başbakan ve parlamento arasında paylaştıran 2014 anayasasına rağmen yeni bir başbakanın yardımıyla yürütme yetkisini üstleneceğini söyledi. Tunuslular, 2011’de on yıllardır süren otokrasiye karşı devrimle ayaklandılar ve yeni özgürlükler sağlayan ancak ekonomik refah üretmekte başarısız kalan demokratik bir rejim kurdular.



Said, devlet medyasına yaptığı açıklamada, “Silaha başvurmayı düşünenleri uyarıyorum… Kim kurşun sıkarsa silahlı kuvvetler buna kurşunla karşılık verecektir” dedi. Açıklamadan kısa bir süre sonra, Said’in destekçileri korna çalıp pencerelerden tezahürat yaparken, Covid-19 nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasağına rağmen arabalar Tunus sokaklarını doldurdu.

Ülke ekonomik kriz ve Covid-19 pandemisi ile boğuşurken, Cumhurbaşkanı Said bir yıldan fazla bir süredir Başbakan el-Meşişi’yle siyasi anlaşmazlıklar içindeydi. Gelişmeler Ennahda ve Said yanlıları arasındaki çatışma ihtimalini yükseltirken Gannuşi “Kurumların hala ayakta olduğunu düşünüyoruz. Ennahda ve Tunus halkının destekçileri devrimi savunacaktır” dedi.
  الرئيس التونسي يقول انه استولى على السلطة بعد ان تشاور مع رئيسي الحكومة والمجلس النيابي. pic.twitter.com/vcLfCANyY1 — ZaidBenjamin زيد بنيامين (@ZaidBenjamin5) July 25, 2021
Said ise attığı adımların anayasanın 80. maddesine uygun olduğunu ve milletvekillerinin dokunulmazlığının askıya alınmasına ilişkin maddeye atıfta bulunduğunu iddia etti. Tunus anayasasına ilişkin anlaşmazlıkların bir anayasa mahkemesi tarafından çözülmesi amaçlandı. Ancak anayasanın onaylanmasından yedi yıl sonra, yargıçların atanmasıyla ilgili anlaşmazlıklar nedeniyle mahkeme henüz kurulamadı.

Son güncelleme: 09:20 26.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı