• Turkhane Logo

Trump'tan İran'a ağır tehdit: Savaşmak istiyorsa bu resmen sonu olur

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ı ağır ifadelerle tehdit ederek, "Savaşmak istiyorsa bu resmen İran'ın sonu olur. Bir daha ABD'yi tehdit etmeye kalkma" dedi.

12:13 20 Mayıs 2019 Pazartesi
Trump'tan İran'a ağır tehdit: Savaşmak istiyorsa bu resmen sonu olur
ABD Başkanı Donald Trump, İran'ı ağır ifadelerle tehdit ederek, "Savaşmak istiyorsa bu resmen İran'ın sonu olur. Bir daha ABD'yi tehdit etmeye kalkma" dedi.





İki ülke arasında son dönemde yaşanan gerilim Orta Doğuda bir savaş yaşanır mı sorusunun daha çok sorulmasına sebebiyet vermişti.


Trumpın tweeti, Irakın başkenti Bağdatta ABD Büyükelçiliğinin de yer aldığı yüksek korumalı Yeşil Bölgeye bir füzenin fırlatılmasının ardından geldi.

İki taraftan da son dönemde gelen daha önceki açıklamalarda ise savaş istemedikleri vurgulanmıştı.

ABD Başkanı Trump, bölgede çatışmadan kaçınmak istediğini söylerken, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de Tahranın bir savaş istemediği mesajını vermişti.
  If Iran wants to fight, that will be the official end of Iran. Never threaten the United States again! — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 19 Mayıs 2019

BBC Türkçede yer alan habere göre, diğer yandan Irakın başkenti Bağdatta hükümet binaları ve ABD Büyükelçiliğinin de içinde olduğu yabancı misyon temsilciliklerinin yer aldığı yüksek korumalı Yeşil Bölgeye bir füzenin fırlatıldığı ancak hayatını kaybeden kimsenin olmadığı açıklandı.

Irak ordusunun yaptığı açıklamaya ek olarak ABD Dışişleri Bakanlığı da düşük kalitede bir füzenin büyükelçilikleri yakınına fırlatıldığı ancak bir zararın yaşanmadığını belirtti.

Bakanlık, şimdiye kadar olayı üstlenen kimsenin olmadığını ancak böylesine bir saldırının İrana yakın milis güçler tarafından gerçekleştirilmesi halinde İranı sorumlu tutacakları belirtildi.

Reuters haber ajansına konuşan bir Amerikalı yetkili ise büyükelçiliğin koruması için ek personelin bölgeye gönderilmesinin saldırının öncesinde de gündemlerinde olduğunu söyledi.

ABDnin İrana yönelik yaptırımlarını yeniden uygulamaya koymasıyla beraber bölgede gerginlik yeniden tırmandı.

Washington, geçen Çarşamba günü, Irakın başkenti Bağdattaki ABD Büyükelçiliğindeki acil görev yapmayan tüm personelini, Iraklı Şii milislerin müttefiki İrandan geldiği düşünülen bir tehdidi gerekçe göstererek geri çekmişti.

Washingtonın, İrandan kaynaklanan tehditler nedeniyle bölgeye savaş gemileri ve uçakları konuşlandırması sonrası Birleşik Arap Emirlikleri, farklı ülkelerin bandıralarını taşıyan petrol tankerlerine saldırı düzenlendiğini açıkladı.

ABDnin bölgedeki müttefiki Bahreyn hükümeti ise vatandaşlarına Irak ve İrana gitmemeleri ve bu ülkelerde bulunanlara da güvenlikleri adına derhal geri dönmeleri çağrısında bulundu.

Resmi Haber Ajansı BNAya göre, Bahreyn Dışişleri Bakanlığı çağrısına bölgedeki istikrarsız durumu, tehlikeli gelişmeleri ve potansiyel tehditleri gerekçe göstermişti.

Petrol şirketi Exxon da Iraktaki bir sahasında çalışan yabancı personelini geri çağırdı.

Washington Tahrana bölgedeki ABD unsurlarının İran üzerinden veya İranın taşeronları üzerinden hedef alınması durumunda ciddi bir askeri karşılık verileceğini belirtiyor.

İran ise ABDnin attığı adımları psikolojik savaş ve siyasi bir oyun olarak tanımlıyor.

Son güncelleme: 12:13 20.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı