• Turkhane Logo

Trump'tan Çin'e ağır suçlama ve Amerikan şirketlerine çağrı: Eve dönün

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, ABD'li firmalardan Çin'i terk etmeleri çağrısında bulundu.

11:44 24 Ağustos 2019 Cumartesi
Trump'tan Çin'e ağır suçlama ve Amerikan şirketlerine çağrı: Eve dönün
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, ABD'li firmalardan Çin'i terk etmeleri çağrısında bulundu.

Trump sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Çin’in ABD üzerinden yıllarca büyük miktarda para kazandığını ve çaldığını savunarak, bu nedenle, (Çindeki) büyük Amerikan firmalarımıza, şirketlerini evlerine (ABDye) getirmeleri ve ürünlerini artık ABDde üretmeleri de dahil olmak üzere, bir an önce Çine bir alternatif aramaya başlamalarını söyledik ifadeleri kullandı.

Trump, Çinin 75 milyar dolar değerindeki ABD ürününe gümrük vergisini yüzde 5 ya da yüzde 10 oranında artırmayı planladığını açıklamasının ardından, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda Çine yüklendi.
ABDnin uzun yıllardır Çin üzerinde trilyonlarca dolar kaybettiğini savunan Trump, Onlar (Çin), yılda milyarlarca dolar değerindeki fikri mülkiyetimizi çaldı ve bunu sürdürmek istiyorlar. Ben buna izin vermeyeceğim! ifadesini kullandı.

Çinin gümrük vergilerine misilleme mesajı

Trump, ayrıca Fed Ex, Amazon, UPS ve ABD Posta Ofisi gibi kuruluşlara da Çinden ya da başka bir ülkeden fentanil isimli ilacı taşımamaları konusunda emir verdiğini ve bu ilacın ABDde yılda 100 bin kişinin ölümüne yol açtığını belirterek, Çin Devlet Başkanı Şi Cinpingin kendisine ABDye fentanil satmayı durduracağını söylediğini ancak bunu yapmadığını belirtti.
Trump, ticaret savaşları tartışması devam ederken, ay başında 1 Eylülden itibaren geçerli olmak üzere, 300 milyar dolarlık Çin ürününe yüzde 10 ilave vergi koyduklarını açıkladı.

Çin de ABDnin bu kararına misilleme yapacağını duyurmuştu. Bunun ardından bugün Çin Maliye Bakanlığı, 75 milyar dolar değerindeki ABD ürününe, gümrük vergisini yüzde 5 ya da yüzde 10 oranında artıracaklarını duyurmuştu.

Son güncelleme: 11:44 24.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı