• Turkhane Logo

Trump'ın görevden azledilmesi için çağrı yapan Demokratların sayısı arttı

Rusya'nın ABD'de 2016'da yapılan başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarını araştıran özel yetkili savcı Robert Mueller'in dünkü açıklaması sonrası Başkan Donald Trump'ın azlini isteyen Demokratların sayısı arttı.

14:30 30 Mayıs 2019 Perşembe
Trump'ın görevden azledilmesi için çağrı yapan Demokratların sayısı arttı
Rusya'nın ABD'de 2016'da yapılan başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarını araştıran özel yetkili savcı Robert Mueller'in dünkü açıklaması sonrası Başkan Donald Trump'ın azlini isteyen Demokratların sayısı arttı.




2020deki başkanlık seçimlerinde Demokrat başkan aday adaylarından Cory Booker, Kirsten Gillibrand ve Pete Buttigieg, Başkan Donald Trumpın azlini istedi.


Robert Mueller dün soruşturmasını tamamlaması sonrası yaptığı ilk açıklamada, Başkanın suç işlemediğinden açıkça emin olsaydık, bunu söylerdik demişti.

Mueller ayrıca soruşturmasının adaletin tesisini engellemekle de suçlanan Trumpı bu suçtan aklamadığını söylemişti.

Ancak Mueller, görevdeki bir başkana suçlama yöneltmek gibi bir seçenek bulunmadığını vurgulamıştı.

Trumpın azli tartışmaları, Demokrat Partiyi böldü.

Giderek artan sayıda Demokrat Kongre üyesi, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosiye karşı tavır alıyor.

Demokrat Partiden olan Pelosi, Trumpı azletme çabasına girişilmesinin ters tepeceğini söyleyerek bu fikre direniyor.

Ancak Muellerin açıklamaları sonrası halen toplam 23 Demokrat başkan aday adayından 10u azil çağrısı yapmış oldu.

Kimler azil çağrısı yapıyor?

Demokrat başkan aday adaylarından New Jersey Senatörü Cory Booker Kongrenin azil sürecini derhal başlatmak gibi yasal ve ahlaki bir zorunluluğu var dedi.

New York Senatörü Kirsten Gillibrand Cumhuriyetçiler ve Demokratların azil oturumlarını başlatma ve gerçekleri nereye giderlerse gitsin, takip etme zamanı geldi ifadelerini kullandı.

Indiana Valisi Pete Buttigieg ise Twitter mesajında Azil için sevke ancak bu kadar yaklaşılabilir ifadesini kullandı.

Muellerin açıklamalarından sonra, daha önce azil açıklamaları yapan diğer senatörler de çağrılarını tekrarladı. California Senatörü Kamala Harris Bu başkandan hesap sormak Kongrenin işi. Azil sürecine başlamalıyız dedi.

Vermont Senatörü Bernie Sanders ise Instagramdaki paylaşımında, Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi gerekli görürse, azil soruşturması kararına destek vereceğim. ifadelerini kullanmıştı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi ise Kongre, görevi kötüye kullanan başkanı soruşturma ve hesap sorma anayasal sorumluluğunu kutsal kabul eder dedi.

Cumhuriyetçiler ne tepki verdi?

Trump, Twitterdaki mesajında aleyhinde yetersiz kanıt olduğunu söyledi ve bu yüzden, ülkemizde bir insan masumdur dedi.

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonunun üyelerinden Doug Collins ise özel savcının bulgularını yeniden araştırmanın, ülkeyi sadece daha da böleceğini belirtti.

Trumpın azli için çağrı yapan ilk Cumhuriyetçi Kongre üyesi Justin Amash ise Top bizim sahamızda. Kongrede dedi.

Mueller ne dedi?

Mueller dünkü açıklamasında genel olarak, geçen ay önemli karartmalarla kamuoyuna açıklanan raporundaki görüşleri tekrarladı.

Trumpın soruşturmasını engellemeye çalıştığı 10 girişimden bahseden Mueller, buna karşın bir özel savcının bir başkana suçlama yöneltme şeçeneği olmadığını belirtti.

Eski FBI Başkanı Mueller, ekibinin net bir şekilde Trumpın suç işlemediğine tam anlamıyla inancı olsaydı bunu söyleyeceğini de vurguladı. Mueller, soruşturması hakkında daha fazla konuşmasının uygun olmayacağını ve raporda bulunmayan bir bilgi de vermeyeceğini belirtti.

Mueller, Kongrede ifade vermesini isteyen Demokrat Partililere ise İfadem raporun kendisidir dedi.


Kaynak: BBC TÜRKÇE

Son güncelleme: 14:30 30.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı