• Turkhane Logo

Trump'ın eski kampanya direktörünün cezası uzatıldı

ABD Başkanı Donald Trump'ın eski kampanya direktörü Paul Manafort'a verilen hapis cezası 47 aydan 90 aya çıkarıldı. Manafort'un ek hüküm giydiği kararda Rusya soruşturmasındaki rolü sürenin uzamasına neden oldu.

22:44 13 Mart 2019 Çarşamba
Trump'ın eski kampanya direktörünün cezası uzatıldı
ABD Başkanı Donald Trump'ın eski kampanya direktörü Paul Manafort'a verilen hapis cezası 47 aydan 90 aya çıkarıldı. Manafort'un ek hüküm giydiği kararda Rusya soruşturmasındaki rolü sürenin uzamasına neden oldu.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trumpın eski kampanya direktörü Paul Manaforta verilen 47 aylık hapis cezası yapılan ekleme ile 90 aya çıkarıldı. Dokuz aydır cezaevinde bulunan Manafort 81 ay daha hapiste tutulacak.

Manafortun 7 Martta vergi ve banka sahtekârlığından Washingtonda hüküm giydiği karara ek olarak bugün Washington ve New Yorktan ek hapis cezaları geldi.

Washingtonda açıklanan kararda, 2016 yılındaki ABD seçimlerine Rusyanın olası müdahalesi hakkında yürütülen soruşturma kapsamında Manafortun oynadığı rol etkili oldu.


Bu açıklamanın ardından New Yorktaki başka bir mahkeme de Trumpın 69 yaşındaki eski kampanya danışmanını emlak dolandırıcılığı yapmaktan dolayı mahkûm etti.

Emlak dolandırıcılığı nedeniyle verilen ek ceza ile Manafortun Başkan Trump tarafından affedilmesi de imkânsız hale geldi. ABD başkanlarının federal düzeyde cezaları affetme yetkileri bulunurken, eyalet düzeyinde verilen ek cezalara karşı af getirme yetkileri bulunmuyor.

New York Eyaletindeki Manhattan Bölge Mahkemesi Hâkimi Cyrus Vance, karar sonrası açıklama yaparak New Yorkta kimse yasaların üzerinde değildir ifadesini kullandı.

Rusya soruşturması

Geçen hafta verilen kararda sekiz ayrı suçlamadan 47 ay hapis cezasına çarptırılan Manafort, Washingtondaki bugünkü davada Rusya ile ilgili iki komplo iddiasından hüküm giydi.

Kararın açıklanmasından sonra suçlarından dolayı özür dileyen eski kampanya direktörü yaptıklarının sorumluluğunu üstlendiğini belirtti.

Rusya soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Savcı Robert Muellerin ekibinde faaliyet gösteren Savcı Andrew Weissmann ise Manafortun yetiştiriliş tarzı ve aldığı eğitim itibarıyla örnek bir insan olabilecekken farklı bir yolu tercih ettiğini söyledi.

Trumpın çevresi dava kıskacında

ABDde yürütülen Rusya soruşturması dâhilinde Manafort ile beraber Başkanın çevresindeki pek çok isme yönelik suçlama bulunuyor.

Eski Ulusal Güvenik Danışmanı Michael Flynn Rus yetkililerle yaptığı görüşmelerle ilgili Amerikan Federal Soruşturma Bürosuna (FBI) yalan söylediğini mahkemede kabul etmişti.

Trumpın eski avukatı Michael Cohen dolandırıcılık, vergi kaçırma ve yasadışı kampanya bağışı toplama ve ABD Kongresine yalan söyleme suçlarından mayıs ayında cezaevine girecek.

Trumpın eski politika danışmanı George Papadopoulos da FBIa yalan söylemekten suçlu bulunmuştu. Bir başka danışman Roger Stone ise halen yargılanmayı bekliyor.

Trump ve Moskova yönetimi ise 2016 seçimlerine müdahale edildiği iddialarını reddediyor.

Deutsche Welle Türkçe

Son güncelleme: 22:44 13.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı