• Turkhane Logo

Trump'ın eski danışmanından darbeye yardım itirafı

ABD'nin eski başkanı Trump'ın danışmanlarından John Bolton, ABD haricindeki başka ülkelerde darbelerin planlanmasına yardım ettiğini itiraf etti.

13:00 13 Temmuz 2022 Çarşamba
Trump'ın eski danışmanından darbeye yardım itirafı
ABD'nin eski başkanı Trump'ın danışmanlarından John Bolton, ABD haricindeki başka ülkelerde darbelerin planlanmasına yardım ettiğini itiraf etti.

Amerika Birleşik Devletlerinin (ABD) bir önceki başkanı Donald Trumpın bir dönem danışmanlarından olan John Bolton, dış ülkelerde darbelerin planlanmasına destek verdiğini itiraf etti.
ABD eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, CNN televizyonunda katıldığı bir programda, Burada (ABDde) değil ama bilirsiniz başka yerlerde darbe planlamaya yardım eden bir insan olduğum için bu çok fazla vakit aldı ifadelerini kullandı.
2018-2019 seneleri arasında Trumpın ulusal güvenlik danışmanı olarak çalışan Bolton, hangi hükümetlerin devrilmesi için darbe planlanmasına yardım ettiğine dair bir bilgi paylaşmadı, ancak görevdeyken ABD ordusunun Venezuelaya müdahale etmesi fikrine destek verdiği biliniyor. Yoksulluk ve şiddet olaylarının yaşandığı Venezuelada Maduro yönetimine karşı 2019da büyük kitlesel eylemler gerçekleşmiş, muhalefet lideri Juan Guaido, Devlet Başkanı Nicolas Maduronun iktidarına karşı kendini oluşturulacak geçici hükümetin devlet başkanı olarak ilan etmişti. Ancak Guaido Batı ülkeleri tarafından desteklense de Venezuela halkının geneli tarafından benimsenmiş değil. Maduro ülkesinde halen devlet başkanlığı görevini yürütüyor.
Kongre baskını Trumpın bir düşünceden diğerine atlaması sonucu gerçekleştiABDde 6 Ocak 2021de gerçekleşen Kongre binası baskınına ilişkin soruları da yanıtlayan Bolton, bu baskının o zaman başkan olan Trumpın, bir düşünceden diğerine atlaması sonucu gerçekleştiğini söyledi. Bu baskının ABD demokrasisine bir saldırı olduğu yorumlarına da değinen Bolton, Bu baskın demokrasimize karşı bir saldırı değildi. Bu, Donald Trump’ın, Donald Trump’ı korumasıydı; hayatta bir defa yaşanacak bir durum söyleminde bulundu.
Sonuçta o (Trump), Capitol Hilldeki isyancıları (Kongre binasını basmaları için) serbest bıraktı diyen John Bolton, Bu konuda bir şüphe yok. Ancak Anayasayı alt etmek, daha fazla zaman kazanmak, olayı eyaletlere yeniden göndermek, durumun (seçimlerin) yeniden yapılmasını sağlamaya çalışmak için değil dedi.
6 Ocak 2021de ABDnin başkenti Washingtondaki Capitol Hill binasında bulunan Amerikan Kongresinde senatörler ve milletvekilleri Joe Bidenın başkanlık zaferini tescil etmek için bir araya gelmiş; ülkenin dört bir yanından gelen aşırı sağcı gruplarsa, dönemin ABD Başkanı Trumpın iddiaları doğrultusunda Bidenın 2020 ABD başkanlık seçimlerini çaldığına inanarak iddia edilen hırsızlığı durdurmak amacıyla Kongre binasını basmış ve Bidenın zaferinin resmileşmesini durdurmaya çalışmıştı. Washingtondaki isyanda dört Trump destekçisi ve bir polis memuru ölmüş, 140 polis de yaralanmıştı.
Boltonun bu açıklamaları, 6 Ocak baskınını soruşturan komisyonun Trump ve Trumpla ilintili insanların bu saldırıyı planlayıp planlamadıkları veya saldırının gerçekleşmesi için destek verip vermediklerini belirlemeye çalıştığı bir dönemde geldi.

Son güncelleme: 13:00 13.07.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı