• Turkhane Logo

Trump’ın azil sürecini başlatan şikâyeti yapan bir CIA görevlisi

BBC Türkçe’de yer alan habere göre; yaptığı şikâyetle ABD Başkanı Donald Trump hakkında azil süreci başlamasına neden olanın bir CIA görevlisi olduğu öğrenildi. BBC haberini Amerikan basınına dayandırdı.

13:20 27 Eylül 2019 Cuma
Trump’ın azil sürecini başlatan şikâyeti yapan bir CIA görevlisi
BBC Türkçe’de yer alan habere göre; yaptığı şikâyetle ABD Başkanı Donald Trump hakkında azil süreci başlamasına neden olanın bir CIA görevlisi olduğu öğrenildi. BBC haberini Amerikan basınına dayandırdı.




New York Times’ta  adı açıklanmayan görevlinin, bir dönem Beyaz Sarayda çalıştığını yazdı. İstihbarat görevlisinin yaptığı şikayete göre; Beyaz Saray yetkilileri Trump ve Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy arasındaki telefon görüşmesinin detaylarını örtbas etmeye çalıştı.


Görüşmede Trmup’ın Zelenskiye, gelecek yılki başkanlık yarışında önde gelen Demokrat Partili rakibi olan Joe Biden hakkında soruşturma başlatılması için baskı yaptığı belirtilen haberde; görüşme dökümünün alışıldık bilgisayar sisteminde saklanmadığı, gizli bilgilerin saklanmasında kullanılan ayrı bir sisteme konulduğu söyleniyor.

Haberde; şikayetçinin kimliği hakkında çok fazla detay bilinmediği, Trumpın şikayetçiye bilgileri kimin verdiğini öğrenmeyi talep ettiği ve bu kişiyi casusa yakın diye tanımladığı bir ses kaydı daha ortaya çıktı.

Los Angeles Timesın ele geçirdiği ses kaydında Bu kişinin kim olduğunu bilmek istiyorum... Şikâyetçiye bilgileri veren kişiyi. Çünkü bu kişi casus gibi biri diyor. Trump, ABDde geçmişte casusların infaz edilmesine gönderme yaparak Eski günlerde, daha akıllıyken ne yapıyorduk biliyor musunuz? Casuslar ve ihanet. Şimdikinden biraz daha farklı davranıyorduk diye konuşuyor.

Kimliği hâlâ gizli tutulan istihbarat yetkilisinin yazdığı ve 25 Eylülde Kongre üyelerinin erişime açılan dilekçede üç temel iddia var. Dilekçeyi yazan yetkili, kendisini endişelendiren olayları maddeler halinde sıralıyor:

1-Devlet Başkanlarının 25 Temmuz tarihli telefon konuşması

25 Temmuz sabahı Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ve Donald Trumpın bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği, görüşmeyle ilgili doğrudan bilgisi olan iki yetkilinin verdiği bilgiye göre Trumpın, Ukraynalı mevkidaşını, Joe Biden ve oğlu Hunter Biden hakkında soruşturma açmak için teşvik etmeye çalıştığı belirtiliyor.

Telefon konuşmasını, içinde dışişleri bakanlığı ve istihbarat yetkililerinin de olduğu yaklaşık 10 kişinin dinlediğini, dinlemediği halde görüşmeyle ilgili bilgilerin verildiği tek kişinin de kendisi olmadığını söyleyen istihbarat yetkilisi, telefon konuşmasını dinleyenlerden birinin ismini de veriyor: Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Ulrich Brechbuhl.

2-Telefon konuşmasıyla ilgili kayıtlara erişimi engelleme çabası

Telefon konuşması sonrasında, Beyaz Saray Durum Odasında her konuşma sonrası uygulanan, konuşma dökümü alma işleminin yapılmadığını iddia edilen dilekçede, bilgisayar sistemlerine giren ve kaydedilen dökümün silinmesi için de Beyaz Saray avukatlarının devreye girdiği söyleniyor. Bu sebeple, Beyaz Saray, görüşme detaylarını örtbas etmekle suçlanıyor.

Ancak özel gizlilik içeren dosyaların kaydedildiği farklı bir bilgisayar sistemine kaydedilen bu konuşma dökümün buraya aktarılması, dilekçeyi yazan kişiye bilgi veren bir Beyaz Saray yetkilisine göre, yetkinin kötüye kullanılması anlamına geliyor. Çünkü telefon görüşmesinde özel gizlilik içerecek ve ulusal güvenliği ilgilendiren hassas bir konu yok.

3-Devam eden kaygılar

Dilekçeye göre, telefon konuşmasından bir gün sonra, 26 Temmuzda ABDnin Ukrayna müzakerelerinden sorumlu özel temsilcisi Kurt Volker Kieve giderek Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile görüştü. Görüşmelerde ABDnin Avrupa Birliği Büyükelçisi Gordon Sondland de vardı. İkili, Zelenskiyye Trumpın taleplerini nasıl karşılayacağını konusunda yol gösterdi.

4-25 Temmuzdaki telefon konuşmasına giden yol

Mart 2019dan başlayarak, The Hill isimli internet sitesinde yayımlanan makalelere değinilen dilekçede, General Yuriy Lutsenko başta olmak üzere birçok Ukraynalı yetkilinin, diğer Ukraynalı yetkililer ve daha önce görev yapmış ABDli yetkililer hakkında iddialarda bulunduğu belirtildi.

Son güncelleme: 13:20 27.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı