• Turkhane Logo

Trump’ın avukatı Giuliani’ye Türkiye soruşturması: Lobicilik iddiaları araştırılacak

ABD Adalet Bakanlığı, eski başkan Donald Trump'ın şahsi avukatı Rudy Giuliani'nin Fethullah Gülen ve Reza Zarrab konusunda Türkiye lehine lobicilik yaptığı iddialarına ilişkin soruşturma başlattı.

18:27 29 Haziran 2021 Salı
Trump’ın avukatı Giuliani’ye Türkiye soruşturması: Lobicilik iddiaları araştırılacak
ABD Adalet Bakanlığı, eski başkan Donald Trump'ın şahsi avukatı Rudy Giuliani'nin Fethullah Gülen ve Reza Zarrab konusunda Türkiye lehine lobicilik yaptığı iddialarına ilişkin soruşturma başlattı.


ABD Adalet Bakanlığı, eski başkan Donald Trumpın şahsi avukatı Rudy Giulianinin Türkiye devleti adına lobicilik yapıp yapmadığını incelemek için soruşturma başlattı. Bloombergin haberine göre, Giulianinin Trump yönetimi nezdinde, Fethullah Gülen ve Reza Zarrab konusunda Türkiye lehine lobi yapıp yapmadığı araştırılacak. 

TÜRK YETKİLİLERLE TEMASLARINI AÇIKLAMASI GEREKEBİLİR


Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara dayandırılan haberde, Giulianinin bir lobici gibi hareket edip etmediğinin araştırılacağı ve cezai bir soruşturma yürütülmediği belirtildi. Buna göre, soruşturma sonucunda Giulianinin Türkiye lehine bir lobici gibi davrandığı tespit edilirse, Amerikan yasalarına göre kendisini bir lobici olarak kayıtlara geçirmesi gerekebilir. Bloomberg, Giulianiden Zarrab ve Gülen konusunda Amerikalı ve Türk yetkililerle gerçekleştirdiği tüm temasları açıklamasının istenebileceğini de yazdı.

SORULARI SAVUŞTURUYORDU

Haberde, Ukrayna konusunda yasa dışı lobicilik suçlamasıyla Manhattandaki evi Nisan ayında FBI tarafından aranıp bazı elektronik cihazlarına el konan Giulianinin, 2017 yılında Zarrab hakkındaki para aklama suçlamalarının düşürülmesi ve Fethullah Gülenin Türkiyeye iadesi konusunda Trumpa baskı yaparken Türkiye lehine hareket edip etmediğine dair soruları yaklaşık bir yıldır başarıyla savuşturduğu yorumu yapıldı. Giuliani, ABDde Türkiyenin veya Ukraynanın çıkarları hakkında hareket ettiği suçlamalarını reddetmişti.

LİSANSI SEÇİM YÜZÜNDEN İPTAL EDİLDİ

New Yorkun eski belediye başkanı olan, Trumpın şahsi avukatı olarak eski başkana en yakın isimlerden biri sayılan Giulianinin geçtiğimiz hafta New Yorktaki avukatlık lisansı seçimlere hile karıştığına dair yalan iddiaları yayma suçlamasıyla iptal edilmişti.  

TRUMPA GÜLENİN İADESİ İÇİN BASKI YAPIYORDU

Giulianinin Türkiye adına lobi yaptığı iddiası, 2019 yılında Washington Post gazetesi tarafından ele alınmıştı. Adının açıklanmasını istemeyen eski yetkililere dayandırılan haberde, Giulianinin henüz Trumpın avukatı olmadığı 2017de başkanla özel sohbetlerinde Gülenin iadesi için ısrar ettiğini yazmıştı. Beyaz Sarayı sık sık ziyaret ettiği öne sürülen Giulianinin, o dönemde neredeyse başka hiçbir şey konuşmadığı ve Trump nezdinde bu konuyu her fırsatta gündeme getirdiği iddia edilmişti. Gazeteye konuşan eski yetkililer, Trumpın bu fikre bir dönem sıcak baktığını ancak diğer yetkililerin buna karşı çıktığını söylemişti.

Gülene karşılık rahip Brunsonın ABDye iade edilmesi fikrinin de Giulianiden çıktığı öne sürülmüştü. 2018de Ankarayı ziyaret eden Giulianinin bu öneriyi ilk ortaya atan isim olduğu öne sürülmüştü.

Öte yandan, Giuliani, Rıza Zarrabın ABDdeki duruşmasında savunma ekibinde yer almıştı.

Son güncelleme: 18:27 29.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı