• Turkhane Logo

Trump'a şok üstüne şok: Bir eyalette daha 'ön seçime katılamaz' kararı

ABD'nin Colorado eyaletinin ardından Maine eyaleti de 2024 seçimlerinde aday adayı olan ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın Cumhuriyetçi Parti'nin ön seçimlerine katılamayacağına karar verdi.

12:06 29 Aralık 2023 Cuma
Trump'a şok üstüne şok: Bir eyalette daha 'ön seçime katılamaz' kararı
ABD'nin Colorado eyaletinin ardından Maine eyaleti de 2024 seçimlerinde aday adayı olan ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın Cumhuriyetçi Parti'nin ön seçimlerine katılamayacağına karar verdi.

Maine Eyalet Sekreteri Shenna Bellows, ABDnin eski başkanı ve Cumhuriyetçi Partinin 2024 başkan aday adayı Donald Trumpın 6 Ocak 2021deki Kongre baskınındaki rolü nedeniyle eyaletteki başkanlık yarışına katılamayacağı yönünde karar verildiğini açıkladı. 

Kısa süre önce Colorado Yüksek Mahkemesinin aynı başlık altında Trumpın bu eyaletteki ön seçimlere giremeyeceği ve isminin oy pusulalarında yer almaması yönündeki kararının ardından Maine eyaleti Trump aleyhinde aynı sonuca varan ikinci eyalet oldu.
TRUMP, ADAYLIK İÇİN UYGUN DEĞİLGazete Duvarda yer alan habere göre Bellows, Trump hakkında alınan kararı ABD Anayasası’nın 14üncü maddesine dayandırdı. Coloradodaki karar da aynı maddeye dayandırılarak alınmıştı. Bahsi geçen maddenin ilgili fıkrası, kamu görevlilerinin devlete karşı kalkışma veya ayaklanmaya katılamayacağını ve devletin düşmanlarına yardım edemeyeceğini öngörüyor.  

Bellows, 2021’deki Kongre baskınına neden olduğunu savunarak Trump’ın ‘uygun aday olmadığını söyledi. Bellows, 34 sayfalık gerekçeli kararda, 6 Ocak 2021’deki Kongre baskınına giden yolda, Trumpın taraftarlarını yanlış iddialarla ateşlediğini savundu.
Trumpın bu dönemde yaptığı konuşmalarda, göstericilere sakin ve barışçıl olmalarını söylemesinin hareketlerinin etkisini azaltmadığı belirten Bellows, bu kararı kolay almadığını belirterek Daha önce hiçbir başkan adayı isyanla ilişkilenmemişti” dedi.
SON SÖZÜ YÜKSEK MAHKEME SÖYLEYECEKMaine eyaletinin Demokrat yönetiminin almış olduğu karar da Colorado Yüksek Mahkemesinin kararı gibi ABD Yüksek Mahkemesi tarafından hükme bağlanacak. Dolayısıyla, Donald Trumpın bu eyaletlerde ön seçimlere girip giremeyeceğine ülkenin en yüksek adli mercii karar verecek.
ABDde Colorado Yüksek Mahkemesi, 20 Aralıktaki açıklamasında, eski Başkan Trumpın 6 Ocak Kongre baskınında başkaldırı ve isyan suçunu işlediği gerekçesiyle bu eyaletteki başkanlık yarışına katılamayacağını kararlaştırmıştı.
Her iki eyaletin kararına göre, 5 Mart 2024 tarihinde Colorado ile Maine eyaletlerinde yapılacak ve Cumhuriyetçi aday adaylarının yarışacağı ön seçimlerde Trumpın adı oy pusulalarında olamayacak. Her iki eyaletteki seçim yarışına ilişkin son kararı ABD Yüksek Mahkemesi verecek. Dokuz üyesi bulunan mahkemede altı Cumhuriyetçi eğilimi bulunan, üç de Demokrat eğilimi olan yargıç görev yapıyor. 

Son güncelleme: 12:06 29.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı