• Turkhane Logo

'Trump, Paris'te Avrupalı liderlerce dışlandı, izole edildi'

I. Dünya Savaşı'nı sona erdiren ateşkes anlaşmasının 100. yıl dönümünde dünya liderleri Paris'te bir araya geldi.

12:07 12 Kasım 2018 Pazartesi
'Trump, Paris'te Avrupalı liderlerce dışlandı, izole edildi'
I. Dünya Savaşı'nı sona erdiren ateşkes anlaşmasının 100. yıl dönümünde dünya liderleri Paris'te bir araya geldi.




Avrupalı liderler milliyetçilik karşıtı mesajlar verirken gözler ABD Başkanı Donald Trumptaydı. Liderlerin açıklamaları, Trump’ın müttefikleri tarafından yalnız bırakıldığı yönünde yorumlandı.


BBC Türkçe’de yer alan habere göre İngilterenin önde gelen finans gazetelerinden Financial Times, Amerikan medyasından Bloomberg ve Washington Post, özellikle Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkelin açıklamalarını Trumpın izole edilmesi şeklinde haberleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın da arasında olduğu dünya liderlerinin katıldığı törende ev sahibi Fransa Cumhurbaşkanı Macron, yaptığı konuşmada, dünya liderlerine milliyetçiliği reddetmeleri çağrısında bulundu.

Milliyetçiliği vatanseverliğe ihanet diye tanımlayan Macron, Bizim çıkarlarımız önce gelir ve diğerlerine aldırmayız, diyerek bir ulusun en değerli şeyini söküp atıyorsunuz, ahlaki değerlerini ifadesini kullandı.

Macronun bu sözleri, Önce Amerika politikasını şiar olarak benimseyen Trumpa karşı olarak algılandı.

Macron ile Trump arasındaki ilişki, Trumpın seçildiği ilk dönemde çok sıcaktı. Macron, Trumpa yakın dünya liderlerinden biri olarak görülüyordu. Özellikle Fransız liderin nisan ayında Washingtona düzenlediği gezi sırasında verdikleri samimi görüntüler iki ülke arasında ilişkilerin daha da yakınlaşması olarak algılanmıştı. Ancak son aylarda iki lider arasındaki ilişki eskisine nazaran çok daha gergin. Hafta sonu iki liderin baş başa gerçekleştirdiği görüşmede de soğuk rüzgarlar esti. İkilinin arasındaki gerginlik, görüşmenin ardından kameraların önüne taşındı.

Trump, Avrupanın NATO için daha fazla para ödemesi gerektiğini söylerken Macron, Avrupanın güvenliğinden sadece ABDnin sorumlu olmaması gerektiğini, bir Avrupa Birliği ordusunun kurulması gerektiğini savunuyor.

Trump ayrıca, Cumhurbaşkanı Macron, kendisini ABD, Çin ve Rusyadan korumak için Avrupanın kendi ordusunu kurması gerektiğini söyledi. Bu çok küçük düşürücü, belki de önce Avrupa büyük çoğunluğunu ABDnin fonladığı NATOya kendi payını ödemeli” tweetini attı.

Rusya lideri Vladimir Putin ise Macronu destekleyerek Avrupanın kendi ordusunu kurmak istemesinin çok doğal olduğunu söylüyor.

Trump, pazar günü düzenlenen anma törenine ise çoğu dünya liderinden sonra geldi. Akşam gerçekleştirilen ve çoğu liderin katıldığı barış konferansına ise gitmedi.

Almanya Başbakanı Merkel, bu konferans sırasında yaptığı konuşmada, Barışı çok cepte görüyoruz. At gözlüğü takan milliyetçiliğin tekrar hortlamasından korkuyorum. İzolasyon 100 yıl önce de bir yanıt değildi. Bu kadar birbirine geçmiş bir dünyada yaşarken izolasyon bugün nasıl bir yanıt olabilir? dedi.

Trumpa sosyal medyadan da cumartesi günü Pariste Amerikan askerlerinin bulunduğu mezarlığa yapacağı ziyareti yağmur yüzünden iptal etmesine tepki yağarken Bloomberg, bu tepkilerin Trumpın ABDdeki imajına bir etki yapmayacağını, ancak müttefikleriyle olan ilişkisinin her zamankinden daha kırılgan olduğunu aktardı.

Politico da Trump bu hafta sonu Pariste çok yalnızdı, Önce Amerika şiarı benimsediği için Avrupalı liderler ve uzun süreli müttefikleri tarafından dışlandı yorumunda bulunan medya kuruluşlarından.

 

Son güncelleme: 12:07 12.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı