• Turkhane Logo

Trump liderliğinde Cumhuriyetçiler 25 yıl sonra yenilgiyi tattı

Alabama senatör seçimini Demokrat Parti kazandı...

21:23 13 Aralık 2017 Çarşamba
Trump liderliğinde Cumhuriyetçiler 25 yıl sonra yenilgiyi tattı
Alabama senatör seçimini Demokrat Parti kazandı...

ABD’de eski Alabama Senatörü Jeff Sessions’ın Adalet Bakanlığına getirilmesiyle boşalan koltuğu için Alabama Eyaletinde özel seçim düzenlendi. Dün gerçekleşen seçimde Demokrat aday Doug Jones’ın kazanması Donald Trump ve dolayısı ile Cumhuriyetçiler için büyük kayıp olarak görüldü.

Cumhuriyetçi aday Roy Moore’ın yarış kampanyası genç kızlara yönelik cinsel taciz suçlamalarıyla fazlaca zarar gördü ve Trump’ın bu suçlamalar karşısında Moore’a desteğini sürdürmeye devam etmesi eleştiri topladı.

Trump’un yaklaşımı sandıkta affedilmemiş gibi duruyor, zira Demokratlar 25 yıl sonra ilk kez Alabama’da bir zafer kazandılar.

Bu seçim sonuçları ile Senato’da Demokrat Parti’nin koltukları 49’a çıkarken, Cumhuriyetçilerin sandalye sayısı 51’e geriledi. Donald Trump, Twitter üzerinden ‘önümüzdeki maçlara bakacağız’ dese de, Amerikan medyasına göre Cumhuriyetçilerin meskeni olarak bilenen Alabama eyaletindeki bu zafer göz ardı edilecek cinsten değil.

CNN’de yayımlanan bir yorum yazısı ‘’Trump için ezici kayıp’’ ifadesini kullandı. Julian Zelizer tarafından kaleme alınan yazıda, ‘’bu özel seçim Cumhuriyetçilerin Kongre’deki kontrolünü kaybetme riski ile karşı karşıya olduklarını öne sürüyor,’’ ifadelerini kullanırken normalde özel seçimlerin sadece yerel ve geçici olduğunu, ama bu seçimin farklı olduğunu belirtiyor. Bu seçimin Cumhuriyetçiler’in Trump dönemindeki durumu ile ilgili olduğuna değinen CNN’e göre,  tahminler bize bu dönemin çok da iyi olmadığını gösteriyor.

Bloomberg ise seçim sonuçlarını ‘’Trump için bir utanç’’ olarak değerlendiriyor. Steven T. Dennis, ‘’Moore’ın Alabama kaybı 2018 Seçim Yarışları öncesi Trump’a ders veriyor,’’ başlıklı yazıda, Trump’ın bir yıl önce yüzde 28 puanlık bir yenilgiyle aldığı eyalette kaybetmiş olmasının ne denli büyük bir yara olduğuna vurgu yapıyor. 

NY Times’da çıkan  ‘’Trump bahsini Moore’a yatırdı; şiddetli kayıp yaşadı’’ başlıklı bir analiz yazısında ise bu kadar skandalla ilintili bir adayın arkasında duran Trump’un girmiş olduğu bahiste ‘muhteşem bir şekilde kaybettiğine değiniyor. 

NY Times, bu kayıpla beraber Trump’un yüzleşmesi gereken bazı gerçekler olduğunu ve ABD başkanı olarak ikinci yılında bir Cumhuriyetçi senatör eksik olarak yola devam etmek durumunda olduğunu ifade ediyor. Bu ise, halihazırda Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasındaki dar farkı iyice azaltmakta. An itibarı ile bile Trump büyük yasamaları Kongre’den geçirmekte zorlanıyor.

Trump’a olan yakınlığı ile bilenen Fox News ise Erick Erikson tarafından kaleme alınan yorum yazısında , ‘’Roy Moore Trump olmak istediği için kaybetti, çünkü sadece Trump, Trump olarak kazanabilir,’’ ifadelerini kullandı.

Fox’a göre Moore kendisine yöneltilen taciz suçlamalardan son ana kadar kaçıp sonra da saçma yanıtlar vermiş olmasaydı, bu yarışı yine alır ve Trump kazanmış olurdu. Yazı Trump üslubunun sadece Trump için işlev gördüğüne vurgu yapıyor. 

Son güncelleme: 21:23 13.12.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı