• Turkhane Logo

Trump, Kongre baskını sebebi ile Adalet Bakanlığı'na sevk edildi

ABD'de Kongre baskını hakkında soruşturma yürüten Temsilciler Meclisi Komisyonu, ABD Eski Başkanı Donald Trump'ı cezai kovuşturma için Adalet Bakanlığı'na sevk etti.

13:12 20 Aralık 2022 Salı
Trump, Kongre baskını sebebi ile Adalet Bakanlığı'na sevk edildi
ABD'de Kongre baskını hakkında soruşturma yürüten Temsilciler Meclisi Komisyonu, ABD Eski Başkanı Donald Trump'ı cezai kovuşturma için Adalet Bakanlığı'na sevk etti.

DWnin haberine göre, ABD Kongre Binasına 6 Ocak 2021 tarihinde düzenlenen baskını yaklaşık birbuçuk yıldır soruşturan ABD Temsilciler Meclisi Komisyonu, Pazartesi günü Washingtonda düzenlediği son açık oturumunda oybirliğiyle Adalet Bakanlığına eski Başkan Donald Trump ve olaya karışan diğer kişiler hakkında cezai işlem başlatması tavsiyesinde bulundu. Araştırma komisyonundan yapılan açıklamada eski başkan Trumpı ağır şekilde suçlayan çok sayıda bilgi ve belgeye ulaştığı belirtildi.

Kararın yasal olarak bağlayıcılığı ise bulunmuyor. Bu nedenle ABD Adalet Bakanlığının Trump ve diğer ilgililer hakkında bir işlem başlatıp başlatmayacağı veya ne zaman harekete geçeceği belirsiz.

Ancak siyasi gözlemcilere göre Komisyonun aldığı bu tavsiye kararı 2024 yılında yapılacak başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı olmaya hazırlanan Trumpın cezai kovuşturmaya uğrama olasılığını arttırdı.

Eski Başkana yöneltilen suçlamalar ise oldukça ağır. Komisyon, Trumpı halkı isyana teşvik etmekle suçluyor. Trump taraftarları 6 Ocak 2021de Joe Bidenın Başkanlık seçimini kazandığını onaylayacak olan ABD Kongre binasını basmışlardı.

Kışkırtılan kalabalık şiddet kullanarak binaya girmiş, saldırıda beş kişi ölmüştü.

Trump ile aralarında eski hukuk danışmanı John Eastmanın da bulunduğu kişiler hakkında ayrıca kamu davası açılmasını engellemek, ABD hükümetine karşı komplo kurmak ve devlete iftira atmak suçlamaları da yöneltiliyor.

Trump suçlamalara karşı kendini savundu
Trump ise hakkındaki suçlamaları başından beri reddediyor. Komisyonun çalışmalarına karşı çıkan eski ABD Başkanı suçlamaların siyasi amaçlı olduğunu ileri sürüyor.

Pazartesi günü yapılan açıklamadan sonra yeniden Komisyonu hedef alan Trump, hakkındaki kararı seçim hilesi olarak tanımladı. Kurucularından olduğu Truth Social platformunda Beni öldürmeyen şey güçlendirir diye yazdı.

Önümüzdeki süreçte Adalet Bakanlığı Cumhuriyetçi eski başkan hakkında işlem başlatabilmek için yeterli kanıt olup olmadığını inceleyecek. Kanıt durumuna göre Trump hakkında suç duyurusunda bulunulabilecek.

ABD yasalarına göre isyana teşvik suçu, devlet otoritesine veya yasalara karşı bir isyana teşvik edildiğinde veya bu isyana katılındığında işlenmiş olarak kabul ediliyor.

Bu suçu işleyenlere ise para cezasının yanı sıra on yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

Trump isyan suçundan hüküm giyerse siyasi yasaklı sayılacak ve gelecekte siyasi görevler üstlenemeyecek.

Komiteye göre kanıtlar güçlü
6 Ocak Komisyonu Başkanı Bennie Thompson Pazartesi günkü oturumdan sonra yaptığı açıklamada Trump hakkında yeterince bilgi ve belge topladıklarını belirterek, Binden fazla tanıkla görüştük. Konuşmak isteyen, aklınıza gelebilecek hemen herkesle görüştük, yani elimizde milyonlarca kanıt var dedi. Bu aşamadan sonra Adalet Bakanlığının söz konusu bilgileri inceleyeceğini kaydeden Thompson, Topladığımız tüm kanıtları (Adalet Bakanlığına) sunacağız ve sonuçta kararı onlar verecek diye konuştu.

Soruşturma aşamasında, aralarında kendi atadığı eski Adalet Bakanı William Barr ve Beyaz Saray çalışanlarının da bulunduğu tanıklar Trumpa ağır suçlamalar yöneltti. Eski Beyaz Saray çalışanı Cassidy Hutchinson, Trumpın 6 Ocak 2021deki şiddet olaylarından önceden haberdar olduğunu söyledi.

Göreve uygun değil
Soruşturma Komisyonu Başkan Yardımcısı Liz Cheney, Trumpı artık herhangi bir siyasi makam için uygun görmediğini söyledi. Cumhuriyetçi siyasetçi, Böyle bir zamanda bu şekilde davranan bir adam bir daha asla ulusumuz için görev almamalı, hiçbir makama uygun değil ifadelerini kullandı.

Trumpın şiddet içeren ayaklanmaları Oval Ofiste televizyondan izlediğini, personelinin, aile üyelerinin ve avukatlarının taleplerine rağmen saatlerce kamuoyuna bir açıklama yapmadığını söyleyen Cheney. 6 Ocak 2021, bir Amerikan başkanının anayasa gereği, vazifesini halefine barışçıl bir şekilde devretme görevinde ilk kez başarısız olduğu tarihtir diye konuştu.

Son güncelleme: 13:12 20.12.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı