• Turkhane Logo

"Trump gitmeden İran’ın nükleer tesislerini vuracaktı"

Trump'ın, seçimlerden önce savaş çıkarmak üzere Oval Ofis'te kritik bir toplantı yaptığı, İran'ın nükleer tesislerini vurmak istediği ancak yetkililer tarafından ciddi sonuçlar doğuracağı gerekçesiyle vazgeçirildiği iddia edildi.

10:25 17 Kasım 2020 Salı
Trump'ın, seçimlerden önce savaş çıkarmak üzere Oval Ofis'te kritik bir toplantı yaptığı, İran'ın nükleer tesislerini vurmak istediği ancak yetkililer tarafından ciddi sonuçlar doğuracağı gerekçesiyle vazgeçirildiği iddia edildi.


Seçimleri kaybeden ABD Başkanı Donald Trump’ın, seçimlerden önce savaş çıkarmak üzere Oval Ofis’te kritik bir toplantı yaptığı, İran’ın nükleer tesislerini vurmak istediği ancak yetkililer tarafından ciddi sonuçlar doğuracağı gerekçesiyle vazgeçirildiği iddia edildi.

İran Meclis Başkanı Kalibaf ise Biden hükümetinin İran ile etkileşim kurabilmesi için Trump’ın Tahran’a uyguladığı “azami baskı” politikasından kaynaklanan zararları telafi etmesi gerektiğini söylemişti.


ABD’de 3 Kasım’daki Başkanlık seçimlerini kaybeden Donald Trump’ın giderayak savaş çıkaracağı iddia edildi.

ABD merkezi Wall Street Journal’ın (WSJ) haberine göre, geçen perşembe günü Oval Ofis’te Başkan Yardımcısı Mike Pence, Genelkurmay Başkanı Mark Milley ve Savunma Bakanı vekili Christopher Miller ile toplantı yaptı.

Toplantıda Trump’ın yaptırım uyguladığı İran’ı vurma planları yaptığı öğrenildi.

İsmini vermeyen kaynakların gazeteye verdiği bilgiye göre, İran’la yaşanacak bir çatışmanın buna karışacak herkes için kötü sonuçlar doğuracağı, Afganistan ve Irak’ta savaşı bitirmek için uğraşan Başkan Trump’ın daha büyük gerilimlere yol açmamak için ikna edildiği öğrenildi.

KOLTUĞU BIRAKSA DA TAKİP EDER

İddiaya göre, Pence, Milley ve Miller, İran’a yapılacak askeri bir operasyonun ciddi sonuçları olacağını, bunun Trump görevi bıraksa da politik olarak kendisini takip edebileceğini de ABD Başkanı’na anlatıldı.

BİDEN’LA ANLAŞMA SAĞLANABİLİR

Trump’la yeni Başkan Joe Biden’la İran konusunda görüş ayrılıkları bulunuyor.

Biden, 2015 anlaşmasını yeniden tanıma taraftarı olarak bilinirken, Tahran yönetimiyle anlaşarak nükleer faaliyetleri kontrol altına almak istiyor.

İRAN’IN ZARARI 150 MİLYON DOLAR

İran Meclis Başkanı Kalibaf ise, Biden hükümetinin İran ile etkileşim kurabilmesi için Trump’ın Tahran’a uyguladığı “azami baskı” politikasından kaynaklanan zararları telafi etmesi gerektiğini söyledi.

Trump’ın uyguladığı baskıda İran’ın zararı 150 milyar dolar oldu.

URANYUM 12 KAT ARTTI

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na (IAEA) göre, İran’ın zenginleştirilmiş uranyum seviyesi 2015 anlaşmasının izin verdiğinin 12 katına çıktı.

IAEA’nın raporuna göre İran’da bulunan zenginleştirilmiş uranyum miktarı 2 bin 443 kiloya ulaştı.

Anlaşma çerçevesinde İran’ın bulundurabileceği miktar ise yalnızca 203 kiloydu.

Son güncelleme: 10:25 17.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı