• Turkhane Logo

Trump 2017 yılında satışa çıkartmak istemiş ama...

ABD Başkanı Donal Trump'ın, 2017 yılında ABD'ye bağlı Porto Riko'da yaşanan kasırgadan sonra adayı satışa çıkarmayı düşündüğü iddia edildi.

00:46 14 Temmuz 2020 Salı
Trump 2017 yılında satışa çıkartmak istemiş ama...
ABD Başkanı Donal Trump'ın, 2017 yılında ABD'ye bağlı Porto Riko'da yaşanan kasırgadan sonra adayı satışa çıkarmayı düşündüğü iddia edildi.

BBC Türkçede yer alan habere göre  ABD Başkanı Donald Trumpın Porto Rikoda Eylül 2017de üç bin kişinin öldüğü Maria Kasırgasından sonra, büyük bir yıkımın yaşandığı adayı satışa çıkarmayı önerdiği iddia edildi.
Dönemin İç Güvenlik Bakan Vekili Elaine Duke, New York Times gazetesine açıklamasında Trump başlarda bir işadamı gibi davranıyordu. (Kasırganın ertesinde) elektriği taşerona verebilir miyiz? Adayı satabilir miyiz? Yani bu varlığı elden çıkarabilir miyiz? diye sordu dedi.
Duke, sonrasında Trumpın önerisini hiçbir zaman dikkate almadıklarını söyledi.
Kasırga Porto Rikoyu uzun bir süre elektriksiz bırakmıştı.
Trump Porto Rikoya başka para göndermek istemiyor
2016da seçilen Donald Trump kasırgadan sonra tahsis ettikleri milyarlarca doların Porto Rikolu yöneticiler tarafından başka amaçlar için kullandığını öne sürmüştü.
Kasım 2018de Beyaz Saray, kongre yetkililerine Trumpın artık Porto Rikoya yardım çalışmaları için kaynak aktarmak istemediğini bildirmişti.

Trump, Maria Kasırgasında sonrasında Porto Riko için fazla bir şey yapmadığı eleştirilerine Burada inanılmaz bir başarı sergilediklerini söylemişti.
Karayiplerdeki Porto Riko adası ABD toprağı olmasına rağmen eyalet statüsüne sahip değil. Porto Riko içişlerinde özerk.
Grönlandı satın almak istedi
Trumpın geçen yıl Danimarkadan Grönland Adasının satın alınması için danışmanlarına talimat verdiği ortaya çıkmıştı. Danimarka teklifi reddetmişti.
Eski ABD başkanlarından Harry Truman, 1946da 2,160 milyon kilometre karelik yüzölçümüyle dünyanın en büyük adası olan, yüzde 81i buzullarla kaplı Grönlandı 100 milyon dolara satın almak istemiş, Danimarkadan olumsuz yanıt almıştı.
Trumpın Grönlandı satın alma fikrini, bir yemekte konuklardan birinin Danimarkanın özerk statüdeki adaya her yıl aktardığı 500 milyon dolarlık kaynağı bulmakta zorlandığını söylemesinden sonra gündeme getirdiği belirtiliyor.
Daha sonra çeşitli vesilelerle konuyu yeniden gündeme getiren Trumpı, sadece 55 bin kişinin yaşadığı adanın doğal kaynakları ve jeopolitik öneminin cezbettiği öne sürülüyor.

Son güncelleme: 00:46 14.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı