• Turkhane Logo

TL’deki kayıp Asya borsalarını ve Avrupa bankalarını vurdu

Asya borsaları, Türk Lirası’ndaki değer kaybından en çok etkilenen piyasalar oldu. Asya Pasifik’te işlemlerin başladığı ilk saatlerde, dolar TL karşısında 7,24’lere kadar yükseldi.

16:14 13 Ağustos 2018 Pazartesi
TL’deki kayıp Asya borsalarını ve Avrupa bankalarını vurdu
Asya borsaları, Türk Lirası’ndaki değer kaybından en çok etkilenen piyasalar oldu. Asya Pasifik’te işlemlerin başladığı ilk saatlerde, dolar TL karşısında 7,24’lere kadar yükseldi.

TL’deki kaybın yayılımcı etki gösterebileceği ve ABD’nin lirayı daha da zayıflatabilecek yaptırımlara devam edebileceği korkusu liradan kaçışları hızlandırdı.

Türkiye’de sabah saatlerinde Merkez Bankası’nın piyasaya likidite sunan önlemlerini açıklaması ve bankalar arası döviz işlemlerinde yeniden takasa başlaması doların ateşini bir nebze düşürdü.

Ancak, TL’deki sert dalgalanmanın gelişmekte olan piyasaları etkileyebileceği endişesi yatırımcıyı güvenli liman olan yen, dolar ve İsviçre Frankı’na itti.


Asya borsaları haftanın ilk işlem gününü kayıpla kapattı.

TOKYO BORSASI SON BİR AYIN EN KÖTÜ KAYBINI YAŞADI

Japon-Tokyo borsası Türkiye’deki durumun mali krize dönüşme riski baskısı altında 11 Temmuz’dan bu yana ilk kez 22 binin altında günü kapattı.

HONG KONG BORSASI YÜZDE 1,5 KAYIP YAŞADI

Hong Kong hisseleri ise son bir haftanın en kötü kaybını yaşadı. Liradaki kayıplar Asya’da bölgesel piyasalar ve para birimleri üzerinde olumsuz etki oluşturdu.

Hang Seng Endeksi yüzde 1,5 kayıpla 27.936,57 puanla kapattı. Endeksteki 50 bileşenden 47’si kayıp yaşadı. Doğu Asya Bankası yüzde 5,8 düşüşle en çok kayıp yaşayanların başında geldi.

Bloomberg’e konuşan J.P. Morgan Varlık Yönetimi Küresel Piyasa Stratejisti Kerry Craig, “Türk Lirası’ndaki krizin yakın vadede, gelişmekte olan piyasa varlıklarındaki çalkalanmayı tetikleyebileceğini.” söyledi. Ancak Türk Lirası’ndaki durumun çok spesifik olduğunun altını çizen Craig, “gelişmekte olan piyasalar için asıl riskin güçlenmekte olan dolar olduğunu” belirtti.

GÜNEY KORE BORSASI DA KAYIPLA KAPATTI

Liradaki kayıp ve Güney Kore biotek şirketlerine yönelik yatırımcıların olumsuz yaklaşımı sonrası Seul borsası Kospi son 15 ayın en düşük seviyesinde günü kapattı. Yüzde 1,5 puan kaybeden Kospi’de yabancılar 152 milyon dolarlık satışla düşüşü tetikledi.

Korea Herald gazetesine konuşan KB Securities analistlerinden Kim Young-hwan, Türkiye ve Rusya’daki dalgalanma sebebiyle yabancıların Kore borsasında satışa gittiğini söyledi.

Kim ayrıca, “Avrupa bankalarının Türkiye’deki durumdan etkilenebilecek olmasının küresel anlamda güvenli limanlara kaçışı hızlandırdığını” aktardı.

AVRUPA’DA EN ÇOK BANKALAR KAYBETTİ

Türkiye’ye borç veren Avrupa bankaları Stoxx Europe 600 Endeksi’nde en çok değer kaybedenler arasında yer aldı. Türk Lirası’ndaki düşüşün, Türk bankalarına kredi sağlayan Avrupa bankalarını olumsuz etkileyeceği endişesi euro üzerinde de baskı oluşturdu.



 

Son güncelleme: 16:14 13.08.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı