• Turkhane Logo

Times: İngiltere'den kaçıp IŞİD'e katılan 300 cihatçı Türkiye'de saklanıyor

İngiltere'den giden cihatçıların çoğu Türkiye sınırından geçerek IŞİD'e katılmıştı

09:28 27 Aralık 2017 Çarşamba
Times: İngiltere'den kaçıp IŞİD'e katılan 300 cihatçı Türkiye'de saklanıyor
İngiltere'den giden cihatçıların çoğu Türkiye sınırından geçerek IŞİD'e katılmıştı

İngiliz Times gazetesi, Irak Şam İslam Devletine (IŞİD) katılan 300e yakın İngiliz savaşçının, örgütün Suriye ve Irakta aldığı yenilgi sonrası Türkiyede saklandığını öne sürdü.

Timesın baş sayfasında yer verdiği habere göre, Suriyenin Rakka kenti ile Irakın Musul kentinin IŞİDden geri alınması sonrası binlerce cihatçı Türkiyeye kaçtı. Bu cihatçıların 300e yakını İngiltereden örgüte katılanlar.

Anthony Loyd, Michael Evans ve Fiona Hamilton mahlaslı haberde, Batılı ülkelerdeki istihbarat kuruluşlarının IŞİDin olası saldırılarından kaygı duyduğu belirtildi.

Haberdeki bilgiler, Suriyeli Kürt istihbarat kaynaklarına ve İngiliz güvenlik kaynaklarına dayandırıldı.

İngiltereden IŞİDe katılan 130 savaşçı öldü

Times gazetesine konuşan Suriyede Batılı istihbarat kuruluşlarıyla çalışan istihbarat görevlisi Ciwan Xhalil, gözaltı merkezleri ve hapishanelerde tutulan IŞİDliler arasında birçok Avrupa vatandaşı olduğunu, İngiliz savaşçıların büyük bölümünün ise kaçtığının düşünüldüğünü söyledi.

Habere göre, IŞİDe katılmak için yola çıkan 850 İngilizin yaklaşık yarısı geri döndü. Örgüte katılanların 130unun öldüğü ise doğrulandı.

Gazetenin haberinde şu ifadelere yer verildi:

İngiltereden giden cihatçıların çoğu Türkiye sınırından geçerek IŞİDe katılmıştı. Timesa konuşan İngiliz güvenlik kaynakları, cihatçıların İngiltereye dönerek saldırıda bulunabileceği uyarısı yaptı ancak son üç yılda Ankara ve batılı ülkeler arasında bu konudaki işbirliğinin de büyük aşama kaydettiğini söyledi.

İngiliz güvenlik kaynakları, Türkiyeden İngiltereye dönmenin giderek zorlaştığını, geri dönmeye çalışan cihatçıların örgüt için savaştıklarına ilişkin kanıt olduğu takdirde, İngiltere iç istihbarat servisi MI5 ile polis görevlileri tarafından sorgulanacağını belirtti.

Yetkililer, radikal savaşçıları yakalamak için örtülü stratejiler de uyguluyor. ABDli istihbarat kaynakları da, yabancı IŞİD savaşçılarının takip edilmesi için İngilterenin ülkenin dış istihbarat servisi M16 ile beraber çalıştıklarını kaydetti.

Habere göre, 2015ten bu yana Avrupada gerçekleşen 40 saldırılardan 3ünde saldırganlar Irak ve Suriyeden geri dönen yabancı savaşçılardan oluşuyordu.

Avrupadaki saldırılarda hayatını kaybedenlerin yarısıysa, yabancı savaşçıların düzenlediği bu saldırıların kurbanlarıydı.

Son güncelleme: 09:28 27.12.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı