• Turkhane Logo

TikTok, Uygurlara Çin zulmünü eleştiren ABD’li Feroza Aziz’in hesabını engelledi

ABD’li Feroza Aziz, Çin merkezli TikTok sosyal medya platformunda Uygur Türklerine yapılan işkenceleri tek tek anlattı. Şirket, Aziz’in hesabını kapattı.

15:57 27 Kasım 2019 Çarşamba
TikTok, Uygurlara Çin zulmünü eleştiren ABD’li Feroza Aziz’in hesabını engelledi
ABD’li Feroza Aziz, Çin merkezli TikTok sosyal medya platformunda Uygur Türklerine yapılan işkenceleri tek tek anlattı. Şirket, Aziz’in hesabını kapattı.



Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok, Amerikalı bir genç kadının, Çin’in Uygur Türklerini kampta tutmasını eleştirdiği videosunun ardından içerik koymasını engelledi.

Feroza Aziz, güzellik ve bakım tavsiyeleriyle başlayan videosunda önce kirpikleri kıvırıcı cihazla nasıl bakıma almak gerektiğini anlatıyor.

  Here is a trick to getting longer lashes! #tiktok #muslim #muslimmemes #islam pic.twitter.com/r0JR0HrXbm — feroza.x (@x_feroza) November 25, 2019
YENİ BİR HOLOKOST

Çin’in Uygur Türklerini Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki kamplarda tuttuğunu söyleyen Aziz, Çin’de gerçekleşen olayları, “yeni bir Holokost (Yahudi soykırımı)” olarak nitelendiriyor.

Aziz’in Uygur Türkleriyle ilgili olarak bu Pazar koymaya başladığı üç videodan ilki 1,4 milyon izlenme ve 500 bin reaksiyon aldı.

Twitter’dan da bu video paylaşılarak neredeyse 5 milyon daha görüntülenme elde etti.

Bu gelişmenin ardından TikTok, Aziz’in yeni bir içerik koymasını engelledi; Aziz bunu Twitter hesabından duyurdu.
  China is scared of the truth spreading. Let’s keep scaring them and spread the truth. Save the Muslims #chineseholocaust #muslim pic.twitter.com/GbreNFWBEc — feroza.x (@x_feroza) November 25, 2019
TikTok ise bu iddiaya karşı çıkarak, içeriğin siyasi hassasiyetlere göre yönetilmediğini söyledi. TikTok’un Çin pazarı için devreye soktuğu uygulama Douyin’da da Aziz’in videosunun engellendiği belirtildi.

TİKTOK – ÇİN HÜKUMETİ İLİŞKİLERİ

ABD’de gittikçe büyüyen TikTok’un Çin hükumeti ile ilgili yakın ilişkileri ise uzun zamandır eleştiriliyor. ABD Kongresinden bir isim geçtiğimiz günlerde TikTok’u ulusal güvenlik sorunu ilan etmişti.

ÇİN’İN “BEYİN YIKAMA” FAALİYETLERİ BELGELENDİ

Bu hafta içinde Çin hükumetinin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki kamplarda tutulan Uygur Türklerine uygulanması için verdiği beyin yıkama talimatlarına ilişkin resmi belgeler ilk defa basın kuruluşlarında yer almıştı.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’na (ICIJ) sızdırılan Çin hükumetine ait belgelerde, kamplarda tutulan yüz binlerce Müslüman Uygur Türkünün güvenlikli hapishanelerde kilitli tutulduğu, cezalandırıldığı ve beyin yıkama sürecinden geçtiği ortaya çıktı.

17 basın kurumunun işbirliği ile gerçekleştirilen araştırma, ilk defa Çin hükumetinin Uygur Türklerine yönelik sistematik bir beyin yıkama operasyonu gerçekleştirdiğini ortaya koymuştu.

POMPEO: İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİN KANITI

Bu arada sızan belgeler hakkında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin’in söz konusu bölgede “ciddi bir şekilde insan haklarını ihlal ettiğini” açıkladı.

Salı günü konuyla ilgili konuşan Pompeo, “Sürekli sayıları artan bu belgeler Çin Komunist Partisi’nin insan haklarını ihlal ettiğine ve insanları gruplar halinde toplama kamplarına aldığının bir kanıtıdır. Tüm bunlar tesadüf değil, bilerek yapılıyor ve devam ediyor.” dedi.

ALMANYA’DAN BELGELERE TEPKİ

Sızan belgelerle ilgili konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da Pekin’den olayın aydınlığa kavuşturulmasını talep etti.

Berlin’de Körber Vakfı tarafından düzenlenen Dış Politika Forumu’nda konuşan Maas, “Çin insan hakları konusundaki uluslararası yükümlülüklerine uymalı” dedi.

Maas, Çin’de Uygurların yaşadığı bölgeye, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri ile birlikte bağımsız gözlemcilerin girmesine izin verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Bakan, “Eğer gerçekten yüz binlerce Uygur kamplarda zorla tutuluyorsa, uluslararası toplum bunu görmezden gelemez” dedi.


 

Son güncelleme: 15:57 27.11.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı