• Turkhane Logo

[Terörün dini yok] Son 10 yılda 9 saldırı

04:29 16 Mart 2019 Cumartesi
[Terörün dini yok] Son 10 yılda 9 saldırı

Yeni Zelanda’da iki camide cuma namazı esnasında masum insanların üzerine ateş açan saldırgan 50 kişiyi katletti. Saldırılarda en az 20 kişi yaralandı. Terör saldırısı dünyayı derinden sarstı. Ancak Yeni Zelanda saldırısı Müslümanları hedef alan ilk saldırı değil. 

DW Türkçe son 10 yılda Müslümanların hedef alındığı terör saldırılarını bugünden geriye doğru derledi. 
Yeni Zelandanın Christchurch şehrinde saldırıya hedef olan iki camiden biri olan Nur Camiinde cuma namazı için toplanan Müslümanların üzerine rastgele ateş açan Brenton Tarrantın saldırıyı YouTube kanalından canlı olarak yayınladığı ortaya çıktı. 1)YENİ ZELANDA, 2019: İKİ CAMİYE SİLAHLI SALDIRI
Yeni Zelandanın Christchurch şehrine iki camiyi hedef alan terör saldırılarında en az 50 kişi hayatını kaybederken 20 kişi de yaralandı. Brenton Tarrant, Müslümanlar için mukaddes Cuma gününde cuma namazı esnasında camiye girerek etrafa ateş açtı. 
Yeni Zelanda polisi, araçlarında patlayıcı madde bulunan dört saldırganı gözaltına aldı. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern saldırıyı sert bir dille kınadı. Saldırının gerçekleştiği günü ülkesinin tarihindeki en karanlık günlerden biri olarak nitelendiren Ardern, bu tür eylemlere Yeni Zelandada yer olmadığını ifade etti. 
Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerini ileten Başbakan, Yeni Zelanda sizin memleketinizdir. Kendinizi burada güvende hissediyor olmalıydınız. Bu çok açık bir biçimde bir terör saldırısıdır. diye konuştu.
Almanya Bottropta Andreas N. arabasını göçmenlerin üzerine sürmüştü.

2)ALMANYA, 2019: BOTTROP VE ESSEN’DE SALDIRI
2018i 2019a bağlayan yılbaşı gecesinde 50 yaşındaki Andreas N., Almanya’nın batısındaki Ruhr bölgesinde otomobilini kasıtlı olarak göçmenlerin üzerine sürdü. Saldırı sonucunda dört kişi hayatını kaybederken, 20yi aşkın kişi de yaralandı. 
Fâil, Bottropta çocuklu bir Suriyeli ve Afgan aileyi hedef aldı. Essenda bir sürücü aracını otobüs durağında bekleyen yayaların üzerine sürdü. Birçok insan saldırıdan kurtulmayı başardı. Saldırgan, eylemini ırkçı sözlerle savundu. Saldırı, Alman makamları tarafından terör saldırısı olarak sınıflandırıldı.
3)KANADA, 2017: QUEBEC’TE CAMİ SALDIRISI
Kanadanın Quebec bölgesindeki İslam kültür merkezinde bulunan altı kişi akşam namazı sırasında silahlı bir saldırıda katledildi, 18 kişi ise yaralandı. 
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, saldırıyı ibadet sırasında Müslümanlara düzenlenmiş bir terör saldırısı olarak tanımlayarak kınadı. Başbakan, Müslüman Kanadalılar bizim ulusal dokumuzun önemli bir parçasıdır ve bu tür manasız eylemlerin toplumumuz, şehirlerimiz ve ülkemizde yeri yoktur. dedi.
Charlottesvillede aşırı sağcı eylemcilerin hedefinde de Müslüman göçmenler var.

4)ABD, 2017: CHARLOTTESVILLE’DE AŞIRI SAĞCI EYLEMLER
ABDnin Virginia eyaletinde bulunan Charlottesville şehrinde sağcı bir eylemde bir otomobil karşıt görüşlü eylemcilerin arasında daldı. Saldırı sonucunda bir kişi hayatını kaybetti, 33 kişiyse yaralandı. 
Saldırgan 20 yaşında bir Ohiolu idi. Charlottesvilledeki eylemler, Neonaziler ve Ku Klux Klan mensupları gibi aşırı sağcı ve ırkçı grupların mevcudiyetiyle akıllara kazındı.
5)İNGİLTERE, 2017: FINSBURY’DE CAMİYE SALDIRI
19 Haziran 2017 tarihinde 47 yaşındaki bir kişi, Londranın kuzeyindeki Finsbury Park Camii yakınlarında araçlı saldırı düzenledi. Saldırı sonucunda bir kişi hayatını kaybederken 10 kişi de yaralandı. 
Sözü edilen kişilerin tamamı, Ramazan dolayısıyla teravih yolunda olan Müslümanlardı. BBCye konuşan bir kişi, saldırganın Müslümanları öldürmek istiyorum. şeklinde tehditler savurduğunu kaydetti. 
Daha sonra saldırı gerekçesi olarak da İslam nefreti tabirini kullandı. Saldırgan ömür boyu hapse mahkûm edildi.
İngilterede Finsburyde saldırgan arabasını Müslüman yayaların üzerine sürmüştü.

6)ALMANYA, 2016: MÜNİH’TE AVM SALDIRISI
Münihteki Olympia Alışveriş Merkezinde düzenlenen saldırıda en az on kişi hayatını kaybetti. 18 yaşında bir öğrenci olan saldırgan, saldırının ardından intihar etti. 
22 Temmuz 2016 tarihinde düzenlenen saldırıda saldırganın 60 el ateş ettiği belirlendi. Polis, saldırganın daha önce birçok yabancı düşmanı ve ırkçı ifadeler kullandığını kaydetti.
Chapel Hillde üç Müslüman öğrenci kendisini din karşıtı diye tanımlayan komşuları tarafından katledilmişti. 

7)ABD, 2015: CHAPEL HILL’DE SUİKAST
Üç öğrenci, North Carolina eyaletindeki Chapel Hilldeki evlerinde 46 yaşındaki komşuları tarafından vurularak öldürüldü. 
Saldırgan Craig H.nin, kendisini Facebook sayfasında din karşıtı olarak tanımladığı ve bir silah fotoğrafı paylaştığı belirlendi. Öldürülen iki kadının babası Muhammed Ebu Salha, Kızlarımızın dinlerinden ötürü saldırıya uğradığından eminiz. açıklamasında bulundu. 
Büyük tepki çeken saldırı sonrasında sosyal medyada #MuslimLivesMatter (Müslüman Hayatlar Önemlidir) hashtagi ile paylaşımlar yapıldı
Norveçte sağcı terörist Anders Breivikin katlettiği 77 kişinin acısı her yıl 22 Temmuzda tazeleniyor. 
8)NORVEÇ, 2011: BREIVIK KATLİAMI
Aşırı sağcı ve Müslüman düşmanı Norveçli terörist Anders Breivik, 22 Temmuz 2011 tarihinde düzenlediği iki saldırıda çoğu çocuk ve genç 77 kişiyi öldürdü. 
Sözkonusu saldırı, İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa tarihindeki en kanlı saldırılardan biri olarak tarihe geçti. Hükümet binalarının bulunduğu bölgede bombalı saldırı düzenleyen Breivik, Utoya adasında da gençleri hedef aldı. 
Saldırılarını titiz bir biçimde planlayan Breivik, manifestosunda çok kültürlülüğü ve Avrupanın İslamlaşmasını sona erdirmek istediğini yazdı. Breivik, 21 yıl hapse mahkum edildi. 
Merve el Şerbini ve eşi, 1 Temmuz 2009’da ırkçı nefret saldırısı sonucu hayatını kaybetti.
9) ALMANYA, 2009: MAHKEME SALONUNDA BIÇAKLA ÖLDÜRÜLDÜ  
Eczacı Merve el Şerbini, eşiyle birlikte Almanyanın Dresden şehrinde yaşıyordu. El Şerbini, 1 Temmuz 2009 tarihinde Dresden eyalet mahkemesinde ırkçı nefretin hedefi oldu. Saldırı düzenlendiğinde üç aylık hamileydi. 
El Şerbini, Almanyada ilk İslamofobik motifli saldırı kurbanı olarak kayıtlara geçti. 31 yaşındaki kadın, bir hakaret davasında mahkemede ifadesini verdikten hemen sonra, Alman-Rus Alexander W. tarafından bıçaklanarak öldürüldü. 
Katil kendisine daha önce İslamcı ve terörist sözleriyle hakaret etmişti. Saldırganın mahkeme salonuna bu bıçağı nasıl sokabildiği sorusu bugün hâlâ yanıtlanabilmiş değil. 
Aynen El Şerbiniye yardım etmeye yeltenen eşinin niçin vurulduğu sorusu gibi. Yaralanan ve hayati tehlikeyi atlatmayı başaran adam, bugün oğluyla birlikte Kanadada yaşıyor. 
Saldırının gerçekleştiği 1 Temmuz tarihi, Almanyada Müslüman karşıtı ırkçılığa karşı sembolik bir gün.

Son güncelleme: 04:29 16.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı