• Turkhane Logo

Temsilciler Meclisi'nde büyük şok: 100 yıl sonra ilk kez

ABD Temsilciler Meclisinde son 100 yıldır ilk kez, yapılan ilk oylamada yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı için meclis başkanı seçilemedi. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy partisinden yeterli desteği alamayarak 218 oy sayısına ulaşamadı.

09:55 04 Ocak 2023 Çarşamba
Temsilciler Meclisi'nde büyük şok: 100 yıl sonra ilk kez
ABD Temsilciler Meclisinde son 100 yıldır ilk kez, yapılan ilk oylamada yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı için meclis başkanı seçilemedi. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy partisinden yeterli desteği alamayarak 218 oy sayısına ulaşamadı.

8 Kasım 2022deki ara seçimlerin ardından ilk oturumunu yapan 118. ABD Kongresinin iki yıllık yeni yasama süreci bugün resmen başladı.

Temsilciler Meclisinin ilk oturumu için toplanan vekiller, meclis başkanını seçmek için oylamaya gitti.

Meclisin yeni başkanı olması beklenen Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy partisinden 203 kişinin oyunu alırken, Cumhuriyetçilerin 10u Andy Biggse oy verdi.

Diğer taraftan 212 oy ile Demokratların tamamı Temsilciler Meclisindeki parti liderleri Hakeem Jeffriese oy kullandı.


Milletvekillerinin 9u ise farklı isimlere oy verdi.

Böylece McCarthy, kendi partisinden yeterli sayıda milletvekilini ikna edemediği için son 100 yılda Temsilciler Meclisi başkanlık seçimlerini ilk turda kazanamayan ilk çoğunluk lideri olarak kayıtlara geçti.

ABDde Temsilciler Meclisi Başkanı, devlet başkanı ve başkan yardımcısından sonra protokolde üçüncü sırada yer alması bakımından önem arz ediyor.

Bundan sonra ne olacak?
435 üyeli Temsilciler Meclisinde halihazırda Cumhuriyetçiler 222, Demokratlar 213 koltuğa sahip. Ancak Demokratlardan 1 sandalye, Virginiadan seçilen Demokrat siyasetçi Donald McEachinin 28 Kasım 2022de vefat etmesi üzerine boş kalmıştı. McCarthynin başkan seçilebilmesi için ise Meclis üyelerinin yarısı olan 218 üyenin oyunu alması gerekiyordu.

Ancak bu baraj her bir milletvekilinin bir üyeyi oylaması halinde geçerli. Örneğin, 6 milletvekili oylamada çekimser kalırsa, mevcut milletvekili sayısı 434 olan mecliste çoğunluk için gereken oyun 218 değil, 214 olması gerekiyor.

Öte yandan, Temsilciler Meclisi, başkanını seçmeden işlemeye başlayamıyor. Milletvekilleri yeni başkanın seçilmesi için gereken çoğunluğu elde edene kadar oylamaya devam edecek. McCarthy ise bu süreçte partisindeki isimleri ikna etmek için ter dökecek.

McCarthynin başkanlığına kendi partisinden yükselen itiraz
Ara seçimlerin ardından Temsilciler Meclisinde çoğunluğu ele geçiren Cumhuriyetçiler için bugünkü oylama, Meclisteki güçlerini pekiştirmek için önem arz ediyordu.

Oylamanın sonucu Cumhuriyetçiler arasındaki bölünmüşlüğe işaret ederken, Demokratların hepsi Hakeem Jeffriese oy vererek dayanışma içinde olduklarını göstermiş oldu.

Aralarında Andy Biggs, Matt Gaetz, Bob Good, Matt Rosendale ve Ralp Norman gibi isimlerin yer aldığı Cumhuriyetçi Kongre üyeleri McCarthynin başkanlığını desteklemeyeceklerini açıkça ifade etmişti.

Bütçe, vergiler, sınırların korunması ve Kongredeki vekillerin görev süresi gibi hususlarda bazı muhafazakarlarla çatışan McCarthy, statükodan yana olmakla suçlanmıştı.

McCarthyi müesses nizamın adamı olmakla suçlayan Cumhuriyetçi Andy Biggs, 6 Aralık 2022de kendisinin de Temsilciler Başkanı olmak için aday olduğunu açıklamıştı.

Son güncelleme: 09:55 04.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı