• Turkhane Logo

Temsilciler Meclisi başkanı 6. turda da seçilemedi

Dün Temsilciler Meclisi'nde yapılan üç tur oylamada da meclis başkanı seçilemeyen Kevin McCarthy, bugün yapılan altıncı tur oylamada yine gerekli 218 oy oranına ulaşamadı.

09:51 05 Ocak 2023 Perşembe
Temsilciler Meclisi başkanı 6. turda da seçilemedi
Dün Temsilciler Meclisi'nde yapılan üç tur oylamada da meclis başkanı seçilemeyen Kevin McCarthy, bugün yapılan altıncı tur oylamada yine gerekli 218 oy oranına ulaşamadı.

Cumhuriyetçilerin zafer bekledikleri meclis başkanlığı seçimi dün kaosla sonuçlanmıştı. Cumhuriyetçiler dün üç kez art arda yapılan oylamalarda, Temsilciler Meclisi Başkanını seçemedi. Amerikan siyasetinde en son 100 yıl önce benzer bir tablo yaşanmıştı.

20 Cumhuriyetçi Kongre üyesinin muhalefet etmesiyle Cumhuriyetçi Partinin adayı Kevin McCarthy, dün yapılan üç oylamada da gerekli 218 oyu toplayamadı. McCarthy ilk iki turda 203 oyla Demokrat aday Hakeem Jeffriesin gerisinde kaldı. Dünkü son turda ise oyu 202ye düştü.

Temsilciler Meclisinin yeni başkanı belirlenmeden yeni Kongre üyelerinin yemin ederek göreve başlaması ve yeni komisyon başkanlarının belirlenmesi mümkün olmayacak.

McCarthy neden seçilemedi?

Cumhuriyetçi Partiden birçok kişi Californialı Cumhuriyetçi McCarthynin görevi almak için gerekli oy sayısına ulaşamayacağını söylüyordu. McCarthy de bu nedenle Andy Biggs, Scott Perry ve Matt Gaetz gibi temsilcilerin desteğini kazanmak için uzun müzakereler yaptı.

Bu temaslar Pazartesi gecesine kadar sürdü. Bu sırada Cumhuriyetçi Parti içinde yer alan Özgürlük Grubundaki muhafazakarlar McCarthyye son tekliflerini sundu. Talepler arasında bazı komisyon görevlerine getirilmesini istedikleri isimler vardı. Ancak McCarthy fazlasıyla ödün verdiğini söyleyerek bunu kabul etmedi.

McCarthy dün yaptığı açıklamada Son iki aydır hepimiz birlik halinde tüm üyeleri güçlendirmek için çalıştık ancak bazı üyeleri diğerleri karşısında daha güçlü hale getirmeyeceğiz dedi.

Düğüm nasıl çözülecek?

Temsilciler Meclisi bugün yeniden oylama yapıyor. Meclis oylama için minimum üye sayısına ulaştıktan sonra her partiden liderler, yeni bir başkan seçmek için yapılacak sesli oylama öncesinde yoklama aldı.

Dün McCarthyye muhalif Cumhuriyetçiler, aralarında Arizona temsilcisi Andy Biggs, Ohio temsilcisi Jim Jordan ve eski New York temsilcisi Lee Zeldinin de olduğu yeni adaylar sunmuştu.

McCarthy bugün yine başarısız olursa, çoğunluk elde edilene veya erteleme teklifi onaylanana kadar oylamayı tekrar edilecek.

En son 100 yıl önce yaşandı

Temsilciler Meclisinde en son 1923te başkan seçilememişti.

O dönemde Cumhuriyetçiler 77 koltuk kaybetmelerine rağmen çoğunlukta kalmayı başarmış ancak Demokratlarla aralarındaki fark 171den 18e düşmüştü. Çoğunluk parti, temsilci Frederick Gilletti aday göstermiş ancak oylamada biri Demokrat birçok aday oy kazanmıştı.

Bu da üç gün boyunca bir dizi oylama yapılmasına neden olmuş, Temsilciler Meclisi çoğunluk lideri Nicholas Longworth meclis başkanlığına muhalefet edenlerle bir dizi acil toplantı yapmış, ertesi gün Gilett, Temsilciler Meclisi Başkanı olarak kalması için gereken 215 oyu almıştı.

McCarthy adaylıktan çekilip çekilmeyeceği sorulduğunda ise Hayır, bu olmayacak yanıtını verdi.

Trumptan destek mesajı

Bu sabah erken saatlerde eski Başkan Donald Trump, Cumhuriyetçilere McCarthyye oy vermeleri çağrısı yaptı. Trump sosyal medyadan paylaştığı mesajında Konuyu kapatın, zaferi kazanın dedi ve Cumhuriyetçiler büyük bir zaferi dev ve utanç verici bir bozguna çevirmemeli diye ekledi.

Yeni Kongrenin çalkantılı başlangıcı, artık Temsilciler Meclisini kontrol eden Cumhuriyetçilerin karşı karşıya oldukları zorluklara da işaret ediyor.

McCarthynin değerlendirdiği stratejilerden biri üyelerin yokluğu veya yalnızca mevcut oy kullanmalarıyla 218 eşiğinin düşmesi olabilir.

McCarthyye alternatif gösterilen isimler

McCarthyye muhalefet edenler, muhafazakar temsilci Jim Jordanı McCarthyyi desteklemesine ve meclis başkanlığı yarışında öne çıkmamasına rağmen, adayları olarak işaret etti.

Temsilci Lauren Boebert, Fox News televizyonuna yaptığı açıklamada Şu anda adayımız Jim Jordan. O bir savaşçı. Şu anda bunu istemiyor olabilir ancak George Washington da başkan olmak istememişti dedi.

Meclisin yeni çoğunluk lideri olacak Louisiana temsilcisi Steve Scalise de meclis başkanlığı için olası alternatifler arasında değerlendiriliyor.

McCarthyyi destekleyen Cumhuriyetçiler, parti içindeki sertlik yanlılarının partinin işlemez olduğu iddialarına alet oldukları görüşünde.

Bazı Cumhuriyetçiler ise McCarthynin başkanlığına engel olunmaya devam edilmesinin ılımlı bir Cumhuriyetçinin başkan seçilmesi için Cumhuriyetçileri Demokratlarla birlikte çalışmak zorunda bırakacağı görüşünde. Ancak Jeffries, Cumhuriyetçilerin üzerinde uzlaşılan bir adayın desteklenmesi konusunda kendilerine henüz yaklaşmadığını ve Demokratların Cumhuriyetçilerin sorununu onlar için çözmeyeceğini söyledi.

Son güncelleme: 09:51 05.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı