• Turkhane Logo

Tayvan Boğazı'nda "kedi-fare" oyunu

Çin'in Tayvan'a yönelik askeri tatbikatını sonlandırması beklenirken, tarafların açık denizde bir tür

10:31 08 Ağustos 2022 Pazartesi
Tayvan Boğazı'nda
Çin'in Tayvan'a yönelik askeri tatbikatını sonlandırması beklenirken, tarafların açık denizde bir tür

DWnin haberine göre, Çin ve Tayvan donanmalarına ait 10dan fazla savaş gemisinin Tayvan Boğazında birbirlerine çok yakın mesafeden geçtikleri ve Çin gemilerinin iki taraf arasındaki gayriresmi sınır hattını aştığı bildirildi. Tayvan Savunma Bakanlığı da, çok sayıdaÇin askeri gemisi ile uçak ve insansız hava aracının adaya ve Tayvan donanmasına yönelik saldırı simülasyonu yaptığını duyurdu. Bakanlık, uçak ve gemilerini Çinin bu adımına Uygun bir karşılık vermesi için bölgeye gönderdiğini aktardı.

Tayvan Başbakanı Su Tseng-chang, Pekin yönetiminin Tayvan Boğazındaki barışı bozmak için, Barbarca bir askeri harekat içinde olduğunu dile getirdi.

Açık denizde kedi-fare oyunu
İsminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, Çin güçlerinin sınırı zorladığını ve Tayvanın Çinin geçişini engellemek için gözlem amacıyla mümkün olduğunca yakınlarda kaldığını belirtti. Söz konusu kaynak, iki tarafın da itidal gösterdiğini kaydederek, açık denizde yapılan manevraları kedi-fare oyununa benzetti.

Pazar günü Çin devlet televizyonunda konuşan bir yorumcu ise, Çin ordusunun artık Tayvan tarafında düzenli tatbikatlar yapacağını ve Çinin birleşmesine yönelik tarihi misyonun gerçekleştirilebileceğini dile getirdi.

Çinin resmi Xinhua Haber Ajansı, geçen hafta Adanın altı ayrı bölgesine yönelik kapsamlı tatbikatın Pazar günü sona erdirilmesinin planlandığını duyurmuştu. Tayvan, Çinden henüz tatbikatın bittiğine dair bir duyuru gelmediğini belirtirken, Tayvan Savunma Bakanlığı Pazar günü, Çine ait 66 uçağın ve 14 savaş gemisinin Tayvan Boğazında ve etrafında aktif olduğunun tespit edildiğini duyurdu.

Diğer yandan Tayvan Ulaştırma Bakanlığı, kendi hava sahasında uçuşlara uygulanan kısıtlamanın kademeli olarak kaldırıldığını bildirdi.

ABDden Pasifik ülkelerine demokrasiyi savunma çağrısı
Solomon adalarını ziyaret eden Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Shermandan ise Pasifik ülkelerine demokrasi uyarısı geldi. Ülke adı vermeden kimi dünya liderlerinin güç kullanımına ilişkin, Bitmiş fikirleri yeniden canlandırma fikirleri olduğu eleştirisinde bulunan Sherman, kimilerinin Savaşın bedelini unuttuklarını veya geçmişten alınacak dersleri gözardı ettiklerini ifade etti.

Pasifik ülkelerini demokrasiyi savunmaya çağıran Sherman, İnsanların özgürce fikirlerini ifade edebildikleri toplumlarda yaşamaya devam edip etmeme kararı bizim elimizde diye konuştu.


Pelosinin ziyareti sonrası ipler gerilmişti
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosinin, Pekinin tüm uyarılarına rağmen geçen hafta Tayvana yaptığı ziyaret, Çin-Tayvan gerilimini tırmandırmıştı. Pelosi ve ailesine yaptırım uygulayacağınıaçıklayan Çin, ziyaretin hemen ardından Tayvanın çevresinde tatbikatlara başlamıştı.

Daha önce ABD Başkanı Joe Biden, Çin Tayvana saldırdığı takdirde ABDnin askeri müdahalede bulunacağını ifade etmişti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi, Tayvanın başkenti Taipeide Tayvanlı yetkililer tarafından karşılandı - (02.08.2022)Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi, Tayvanın başkenti Taipeide Tayvanlı yetkililer tarafından karşılandı - (02.08.2022)
ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi (sağdan dördüncü), Çinden gelen tüm tehditlere rağmen Tayvana ziyarette bulunmuştuFotoğraf: Taiwan Ministry of Foreign Affairs/ZUMA/IMAGO
1949da Çin Cumhuriyetini temsil eden milliyetçilerin Çin İç Savaşını Mao Zedong liderliğindeki komünistlere karşı kaybettikten sonra kaçtığı Tayvanda, bugün demokratik yollarla seçilmiş bir hükümet görevde bulunuyor. Tayvan, 1949da kurulmadan önce de kendi yönetimine sahip olmasına rağmen Pekin tarafından Çin topraklarının bir parçası olarak görülüyor. 23 milyon nüfuslu ülke kendini bağımsız bir yapı olarak görüyor.

Son güncelleme: 10:31 08.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı