• Turkhane Logo

Taliban'ın zorla saflarına kattığı Afgan çocuk: Vücudumda hala yediğim dayakların izleri var!

Taliban'ın Kunduz kentini ele geçirirken, çok sayıda çocuğu zorla saflarına kattığı ortaya çıktı. 17 yaşındaki Abdullah, sırtına 20 kiloluk silah yüklendiği ve iki eline patlayıcı verildiğini anlattı.

16:44 18 Ağustos 2021 Çarşamba
Taliban'ın zorla saflarına kattığı Afgan çocuk: Vücudumda hala yediğim dayakların izleri var!
Taliban'ın Kunduz kentini ele geçirirken, çok sayıda çocuğu zorla saflarına kattığı ortaya çıktı. 17 yaşındaki Abdullah, sırtına 20 kiloluk silah yüklendiği ve iki eline patlayıcı verildiğini anlattı.


Afganistanda yönetimi ele geçiren Taliban dünyaya ılımlı bir imaj çizmeye çalışırken, militanların savaş sırasında sivillere uyguladığı şiddetin ayrıntıları da netleşiyor. 17 yaşındaki bir çocuk, Talibanın kuzey kenti Kunduzu ele geçirdiği günlerde kendisine zorla bomba taşıttırıldığını ve bazı arkadaşlarının öldürüldüğünü anlattı.

AİLELERİMİZİ TEHDİT ETTİLER


Ailesiyle birlikte kaçabildiği Kabilde AFPye konuşan Abdullah, geçtiğimiz hafta memleketi Kunduzda sokak ortasında Taliban militanları tarafından durdurulduklarını anlattı. Abdullah, bazıları 14 yaşında olan yaklaşık 30-40 gencin bir medresenin çıkışında örgüte katılmaya zorlandığını söyledi. Bizden elimize silah alıp saflarına katılmamızı istediler diyen Abdullah, Ailelerimiz bizi serbest bırakmalarını istemek için geldiğinde, onları silahla tehdit ettiler diye konuştu. 

ÜZERİMİZDE PATLAYICI İLE ÜÇ SAAT YÜRÜDÜK

Abdullah, Taliban militanları tarafından sırtına RPG silahları dolu 20 kiloluk bir çantanın yüklendiğini, iki eline birden birer kutu patlayıcı yerleştirildiğini ve yürümeye zorlandığını anlattı. Üç saat bu şekilde yürüdükten sonra ailesinin serbest bırakılması için anlaşma yaptığını ama tam kaçacakken militanların gençleri yeniden topladığını söyleyen Abdullah, Bizi dövüyorlardı. Vücudumda hâlâ izler var dedi.

ÜÇ YA DA DÖRT ÇOCUĞUN ÇANTASI PATLADI

Abdullah, militanların bu noktada gençlerden, bir polis garnizonuna saldırıda zorla yardım istediğini ve kendilerine saldırı silahları verildiğini söyledi. Ben titriyordum. Silahımı tutamıyordum diyen Abdullah, garnizondaki Afgan güçlerinin de karşılık verdiğini söyleyerek şöyle konuştu: Silah taşıyan üç ya da dört çocuk vuruldu ve çantaları patlayınca öldüler. Bir Taliban savaşçısı öldürüldü, bir diğerinin bir bacağı ile bir kolu koptu. 

KABİLE GELEBİLMEK İÇİN YEMEĞİMİZİ BİLE SATTIK

Abdullah, kendilerini savaşa zorlayan Taliban militanlarının yarısı ölünce ve yaralanınca, kaçma şansını bulduğunu söylüyor. Silahını bırakıp bir saat boyunca eve yürüyen Afgan çocuk, ailesinin Kabile kaçma planları yaptığını anlatıyor. Eşyalarını sattıklarını, borç aldıklarını anlatan Abdullah, Yanımıza hiçbir şey almadık. Yemeğimizi bile sattık diyor.  

Anne-babası, dedesi kız ve erkek kardeşleriyle 15 saatlik bir yolculuk sonrası Kabile gelebilen Abdullah, bir haftadır başkentin bir kuzey mahallesindeki parkta kurdukları çadırda yatıyor. 

Abdullah, Taliban militanlarının kendisini yürümeye zorlamak için silahla vurduğu karnının hâlâ acıdığını anlatıyor; Afganistandan çıkmanın hayalini kurduğunu belirtiyor...
 

Son güncelleme: 16:44 18.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı