• Turkhane Logo

Taliban'dan kadın kamu görevlilerine: Yerinize geçecek erkek akraba önerin

Taliban yönetiminin, iktidarı ele geçirdikten sonra Maliye Bakanlığı’nda çalışan kadınlardan, işten kovabilmek için yerlerine erkek akrabalarını önermelerini istediği ortaya çıktı.

21:06 18 Temmuz 2022 Pazartesi
Taliban'dan kadın kamu görevlilerine: Yerinize geçecek erkek akraba önerin
Taliban yönetiminin, iktidarı ele geçirdikten sonra Maliye Bakanlığı’nda çalışan kadınlardan, işten kovabilmek için yerlerine erkek akrabalarını önermelerini istediği ortaya çıktı.


Taliban’ın, Maliye Bakanlığı’nda çalışan kadınlardan, kendi yerlerine işlerini yapacak erkek akrabalarını göndermelerini istediği ortaya çıktı.

Afganistan’da yaklaşık 1 yıl önce kadın kamu sektörü çalışanları devlet işlerinden menedildi ve evde kalmaları söylendi. Bu tarz pozisyonlarda çalışan kadınlar Taliban iktidara geldikten sonra evlerine gönderildi ve hiçbir şey yapmamaları için büyük ölçüde azaltılmış maaşlar aldılar.


The Guardiana konuşan bir kadın, Taliban yetkililerinin ofiste iş yükünün artması nedeniyle kendi pozisyonları için erkek akrabalarını tavsiye etmelerini istediklerini belirtti.

İsmini vermek istemeyen 37 yaşındaki Maliye Bakanlığı çalışanı bir kadın, 15 yıldan fazla süredir çalıştığı birimin İK departmanından bir telefon aldığını belirtti ve İşten kovulabilmem için bakanlıkta yerime bir erkek akrabamı önermem istendi” dedi.

İşletme alanında yüksek lisans yapmış olan kadın, hayal kırıklığıyla dolu sesiyle bakanlıkta 15 yıldan fazla bir süredir çalışıp daire başkanlığına yükseldiğini söyledi. “Benim yerime başka birini nasıl kolayca önerebilirim? Benim kadar verimli çalışabilecek mi?” diye sordu.

MAAŞLARI BÜYÜK ORANDA AZALTILDI

Kadın şunları da ekledi:

“İktidara geldiklerinden beri, Taliban benim rütbemi düşürdü ve maaşımı 60 bin AFN’den 12 bine düşürdü. Oğlumun okul masraflarını bile karşılayamıyorum. Bunu sorguladığımda, bir yetkili bana kabaca ofisinden çıkmamı söyledi ve bunun pazarlık konusu bile olmadığını belirtti.”

Kadın, finans departmanından benzer çağrılar alan en az 60 kadın meslektaşının olduğunu söyledi. Kadın, meslektaşlarıyla birlikte Talibanın politikasını protesto etmek için seferber olduklarını iletti ve “Bu düzeni kabul etmiyoruz, değiştirmeleri için çalışacağız. Bakanlığın kadın çalışanlarından oluşan bir grup oluşturduk. Şu anda müzakere halindeyiz ve bizi duymazlarsa bunu göstereceğiz” dedi.

SADECE KADIN SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE ÖĞRETMENLER İŞE GİDİYOR

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) bu yıl yayımlanan bir raporunda, Talibanın iktidarı ele geçirdiği Ağustos 2021den bu yana Gazne ilinde kadınların iş ve geçim kaynaklarının kaybı araştırıldı. Raporda, bir gözlemci “Daha önce ücretli çalışan görüştüğümüz kadınların neredeyse tamamı işini kaybetmişti” ifadelerini kullandı. Sadece kadın sağlık çalışanları ve öğretmenlerin işe gidebildiği, başka alanlarda çalışan kadınların evde kalmaya zorlandığını belirtildi.

HRW’de kadın hakları bölümünde araştırmacı olan Sahar Fetrat, Talibanın kadın düşmanlığı içinde kadınlar, ailenin namusunu temsil eden bir mal ve nesne olarak erkeklere aittir. Dolayısıyla, bu gibi bazı durumlarda kadınların işlerini ve unvanlarını erkek akrabalarına veriyorlar. Başörtüsü gibi diğer durumlarda ise kadınların kamusal davranışları ve kıyafetleri nedeniyle yakın erkek akrabalarını cezalandırıyorlar yorumunda bulundu.

BM Kadın Birimi’nin Direktörü Sima Bahous mayıs ayında şunları söyledi: “Kadınların istihdamına yönelik mevcut kısıtlamaların, 1 milyar dolara kadar -Afganistanın GSYİHsinin %5ine kadar- ekonomik kayba yol açacağı tahmin ediliyor.”

Son güncelleme: 21:06 18.07.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı