• Turkhane Logo

Taliban yönetiminin 1. yılı: Militanlar kutlamada, kadınlar isyanda

Taliban militanları, örgütün Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin 1. yılını kutladı. Tüm hakları gasp edilen kadınlar ise protestodaydı.

20:02 15 Ağustos 2022 Pazartesi
Taliban yönetiminin 1. yılı: Militanlar kutlamada, kadınlar isyanda
Taliban militanları, örgütün Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin 1. yılını kutladı. Tüm hakları gasp edilen kadınlar ise protestodaydı.


Geçen yıl 15 Ağustosta başkent Kabile girerek Afganistana hakim olan Taliban, yönetimdeki ilk yılını kutladı.

Ülke çapındaki şehirlerde Taliban güçleri, silahlar ve askeri araçlarla konvoy halinde şehir turu düzenlerken, sık sık Taliban lehine sloganlar attı.


Başkent Kabilde ise eski ABD Büyükelçiliği önünden şehir turuna çıkan Taliban konvoyları, tüm başkenti gezerek halkı selamladı.

Kabilde özellikle büyükelçiliklerin olduğu Vezir-i Ekberhan bölgesinde bazı ana yolların trafiğe kapatıldığı ve Taliban güçlerinin varlığını artırdığı gözlemlendi.

Taliban geçici hükümeti mensupları ise Afganistan Radyo ve Televizyon Kurumunda düzenlenen törene katıldı.

Burada konuşma yapan Taliban yönetiminin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, Başbakan Yardımcısı Vekili Abdüsselam Hanefi ve diğer yetkililer, Talibanın yönetime gelmesiyle Afganistandaki son 40 yıllık çatışmalı ortamın yerini barışa bıraktığını belirterek, ülke genelinde güvenliğin sağlandığını ifade etti.

KADINLAR İSYANDA

Taliban sonrasında eğitim ve çalışma alanları başta olmak üzere birçok alanda haklarını kaybeden Afgan kadınlarından bazıları, 15 Ağustosa özel protesto gösterileri düzenlemek istedi ancak söz konusu protesto girişimleri Taliban güçlerince engellendi.

Bu nedenle evlerinde toplanan kadınlar, Talibanı burada protesto ederken, eğitim ve çalışma haklarına saygı duyulması gerektiğini vurguladı.

Kadınlar, uluslararası toplumun Afganistandaki insan hakları ihlallerine sessiz kalmamasını istedi.

TALİBANIN YÖNETİMİ ELE GEÇİRMESİ

Afganistan hükümeti ve Taliban arasında Katarın başkenti Dohada devam eden müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasını takiben geçen yıl yaz aylarında taraflar arasındaki çatışmalar şiddetlenmişti.

Buna paralel ABD öncülüğündeki NATO güçlerinin Afganistanı terk etmesi hız kazanırken, Taliban da yönünü şehirlere çevirmişti.

Talibanın başkent Kabile 15 Ağustos 2021de girmesini takiben dönemin Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani de ülkeyi terk etmişti.

Taliban sonrası Afganistanın, Batının ekonomik yardımlarından mahrum kalması ülkedeki insani krizi derinleştirmişti.

Bununla beraber son bir yılda hiçbir ülke, Taliban yönetimini resmi olarak tanımazken, ülkedeki insan hakları, ifade ve basın özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar uluslararası camiada büyük tepki toplamıştı.

Son güncelleme: 20:02 15.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı