• Turkhane Logo

Taliban temsilcileri Moskova'da Lavrov'la görüştü

Afganistan ve bölgedeki nüfuzunu vurgulamak isteyen Rusya bir diplomasi atağıyla Taliban ve diğer Afgan grupların üst düzey temsilcilerinin katıldığı bir görüşmeye ev sahipliği yaptı.

11:00 21 Ekim 2021 Perşembe
Taliban temsilcileri Moskova'da Lavrov'la görüştü
Afganistan ve bölgedeki nüfuzunu vurgulamak isteyen Rusya bir diplomasi atağıyla Taliban ve diğer Afgan grupların üst düzey temsilcilerinin katıldığı bir görüşmeye ev sahipliği yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Taliban geçici hükümetinin Başbakanı Abdulselam Hanefi ve Dışişleri Bakanı Emirhan Muttakinin de katıldığı görüşmenin açılış konuşmasında Talibana ülkedeki durumu istikrara kavuşturmak ve devlet yapısının işlerliğini sağlamak için çabalarından dolayı övgüde bulundu.

Lavrov, Afganistanda istikrarlı barış sağlanabilmesi için yalnızca etnik ve çıkar gruplarını değil, ülkedeki bütün siyasi güçleri de tam olarak yansıtan gerçekten katılımcı bir hükümetin kurulması gerektiğinin altını çizdi.

Diğer ülkelerin aksine Afganistanın başkenti Kabildeki büyükelçiliğini boşaltmayan Rusya Talibanla düzenli temaslarını sürdürüyor.

Dışişleri Bakanı Lavrov da, Afganistanın istikrara kavuşturulması için Talibanla temasın önemli olduğunu vurguladı. Lavrov ayrıca bu durumun Rusyanın 2003ten bu yana Talibanı terör örgütleri listesinde tutmasını bir çelişki olarak görmediğini ifade etti.

Rusya Afganistanda nüfuzunu kanıtlama peşinde mi?
Sovyetler Birliği yürüttüğü 10 yıllık savaşın ardından 1989da Afganistandan çekilmek durumunda kalmıştı. Ancak Moskova yönetimi son yıllarda Taliban temsilcileri ve diğer grupların üyelerini ikili ve çok taraflı toplantılarda ağırlayarak uluslararası görüşmelerde etkili bir unsur olarak öne çıkma peşinde.

Geçtiğimiz hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Talibanı resmi olarak tanımak için acelelerinin olmadığını belirtmiş, ancak görüşme içinde olmanın önemine vurgu yapmıştı. Putin ayrıca Afganistanın kuzeyinde IŞİD ve diğer militan grupların yarattığı güvenlik kaygısına ve uyuşturucu kaçakçılığına dikkat çekmişti.

Rusya, Orta Asyadaki eski Sovyet müttefiklerine yönelik tehditler karşısında askeri yardım sunmayı taahhüt etti ve Afganistana komşu Özbekistan ve Tacikistanda bir dizi ortak tatbikat düzenledi.

Tacikistanda bu hafta başlayan askeri tatbikatta 5 binden fazla birlik ile 700 askeri araç ve savaş uçağı yer alıyor.

Son güncelleme: 11:00 21.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı