• Turkhane Logo

Taliban, Raşid Dostum'un sarayında: Türkiye'ye yakın iki Afgan lider kaçtı

Afganistan'da Türkiye'ye yakınlıklarıyla tanınan Taliban karşıtı savaş ağaları Ata Muhammed Nur ve Raşid Dostum Mezar-ı Şerif'ten kaçtı. Taliban, Dostum'un şatafatlı sarayının görüntülerini yayınladı.

12:23 15 Ağustos 2021 Pazar
Taliban, Raşid Dostum'un sarayında: Türkiye'ye yakın iki Afgan lider kaçtı
Afganistan'da Türkiye'ye yakınlıklarıyla tanınan Taliban karşıtı savaş ağaları Ata Muhammed Nur ve Raşid Dostum Mezar-ı Şerif'ten kaçtı. Taliban, Dostum'un şatafatlı sarayının görüntülerini yayınladı.


Talibanın Afganistanda ele geçirdiği ve kilit önemde taşıyan kent Mezar-ı Şerifte çarpıcı bir gelişme yaşandı.

Taliban karşıtı cephede Türkiye’ye yakınlıklarıyla tanınan iki savaş ağası -Taciklerin grubu Cemiyet-i İslami’nin lideri Ata Muhammed Nur ve Özbek komutan Raşid Dostum- Mezar-ı Şeriften kaçtı.


Dostumun Taliban tarafından görüntülenen şatafatlı sarayı ise sosyal medyada tepki çekti.

NUR, BİZE KOMPLO KURULDU DEDİ

Mezar-ı Şerifi Talibana karşı savunan yerel milis güçlerini komuta eden Nur, kaçma kararının ardından merkezi hükümetin kendilerine bir komplo kurduğunu iddia etti.

Nur, kendisinin ve Dostumun güvende olduğunu belirterek kentin bir komplo yüzünden düştüğünü savundu.
  Taliban in Mazar-E Sharif city. pic.twitter.com/jjY2X4nvGG — BILAL SARWARY (@bsarwary) August 14, 2021
Nur, Twitterdan yaptığı açıklamada Bizim sıkı direnişimize rağmen üzücü bir biçimde, büyük bir organize ve korkakça komplonun sonucunda, bütün hükümet ve Afgan güvenlik güçleri teçhizatı Talibana teslim edildi ifadelerini kullandı. Nur, kendisi ile Dostumu yakalama yapıldığını öne sürerek Komployu, Mareşal Dostum ve beni tuzağa düşürmek için örgütlemişlerdi ama başarılı olamadılar dedi. Nur, Yolumuz burada bitmeyecek ifadelerini de kullandı. Nur ve Dostumun Özbekistana kaçtığı düşünülüyor.

DOSTUMUN SARAYINDAKİ ŞATAFAT TEPKİ ÇEKTİ

Taliban ise Raşid Dostumun Mezar-ı Şerifteki şatafatlı ve lüks sarayının görüntülerini sosyal medyadan paylaşarak dalga geçti.

Taliban militanları, Dostumun sarayında ellerinde silahlarla altın varaklı koltuklarda bağdaş kurup yemek yerken görüntülendi.  

Afgan halkının savaş ve yoksulluğa gömülmesine rağmen Dostumun böylesine şatafatlı bir saraya sahip olması sosyal medyada tepki çekti. 
  Taliban inside General Dostum’s house. pic.twitter.com/yVj1hu3gUd — BILAL SARWARY (@bsarwary) August 14, 2021
Afganistanın en zengin isimlerinden ve Balkh vilayetinin eski valisi olan Nur, geniş çaplı yolsuzluklarla suçlanan bir isimdi. Sovyet işgalinden bu yana Talibanla savaşan ve aynı zamanda eski devlet başkanı yardımcısı Raşid Dostum ise ülkeye, Talibanla mücadele amacıyla yaklaşık 10 gün önce Türkiyeden dönmüştü. Dostum, Afganistanda çok sayıda insan hakları ihlali ve savaş suçuyla da suçlanan bir isim.

Son güncelleme: 12:23 15.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı