• Turkhane Logo

Taliban kaosu: Afganistan 'lütfen sınırdışıları durdurun' dedi

Afganistan, Avrupa ülkelerinden Afgan sığınmacıların sınır dışı edilmesini önümüzdeki üç ay boyunca durdurmasını istedi.

10:42 12 Temmuz 2021 Pazartesi
Taliban kaosu: Afganistan 'lütfen sınırdışıları durdurun' dedi
Afganistan, Avrupa ülkelerinden Afgan sığınmacıların sınır dışı edilmesini önümüzdeki üç ay boyunca durdurmasını istedi.

Kabil yönetimi, bu talebine gerekçe olarak, son dönemde artan Taliban şiddeti ve Afganistandaki koronavirüs enfeksiyonlarındaki yükselişi gösterdi.

Birleşmiş Milletler, bu hafta yaptığı açıklamada ABD ve müttefiklerinin askerlerini Afganistandan çekmeye başlamasıyla ülkede büyük göç dalgaları yaşanmaya başlandığını kaydetmişti.
Mülteciler ve Geri Dönüş Bakanlığı, savaş durumu ve üçüncü bir Covid-19 enfeksiyonları dalgasının Afganistanda ekonomik ve sosyal huzursuzluğa neden olduğunu ve ülkeyi Afgan göçmenlerin dönüşü konusunda endişelendirdiğini söyledi.
Bakanlık, ülkedeki mevcut ortamı, güvenlik durumu düzelene kadar Afgan göçmenlerin zorla geri dönüşü için uygun görmediğini ifade etti.
Açıklamada, ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin artması ve yabancı ülkelere yeni bir sığınmacı dalgasının başlamasıyla ilgili endişeler de dile getirildi.
Taliban, ABD liderliğindeki uluslararası güçlerin 1 Mayısta Afganistandan resmi olarak çekilmeye başlamasından bu yana, ülkede birçok bölgenin kontrolünü ele geçirdi.
Savaşın büyük zarar verdiği ülkede artan güvensizlik ortamında, birçok Avrupa devleti Afgan sığınmacıları sınır dışı ediyor.
Afganistanda koronavirüs salgını nedeniyle 131 binden fazla vaka ve 5 bin 500 ölüm kaydedildi.
Afganistandan çekilme süreci

ABD yönetimi 29 Şubat 2020de Taliban ile anlaşmaya vardı ve 1 Mayıs 2021de Afganistandan tamamen çekilme konusunda mutabık kaldı.
Başkan Joe Biden yönetimi 1 Mayıstan başlamak üzere 11 Eylüle kadar tamamen çekilmiş olacaklarını açıklamıştı.
ABD kuvvetlerinin yaklaşık yüzde 90ının Afganistan’ı terk ettiği sanılıyor.
Ülkede şiddet olayları sürüyor
Afganistanda barış süreci belirsizliğini korurken güvenlik güçleri ile Taliban arasındaki şiddetli çatışmalar devam ediyor.
Taliban, haziranın son haftasında başlattığı saldırılarda Özbekistan ve Tacikistan sınırındaki ilçelerin tamamına yakınını ele geçirdi.
Özbekistana açılan en önemli ticaret güzergahı olan Hayratan Sınır Kapısını iki yönden kuşatan Taliban, güneybatıda ise Gazni vilayetine yoğunlaştı.
Afganistanda ilerleyişine devam eden Taliban 8 Temmuzda ülkenin İran sınırındaki İslam Kale Sınır Kapısı’nı ele geçirmişti.
Taliban; Badahşan, Tahar, Gazni, Herat ve Badgis vilayetlerinde şiddetli saldırılarla baskısını artırdı.
Afganistan İçişleri Bakanlığına göre, son 3 haftada 14 ilçe Talibandan geri alınırken hiçbir ilçe kalıcı bir şekilde tamamen örgütün kontrolünde bulunmuyor. Taliban ise bu rakamın 170i geçtiğini iddia ediyor.

Son güncelleme: 10:42 12.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı