• Turkhane Logo

Taliban kadınların sivil toplum kuruluşlarında çalışmasını da yasakladı

Afganistan'da kadınların hak ve özgürlüklerini kısıtlamaya devam eden Taliban bu kez de kadınların yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşlarında (STK) çalışmalarını yasakladı.

13:02 25 Aralık 2022 Pazar
Taliban kadınların sivil toplum kuruluşlarında çalışmasını da yasakladı
Afganistan'da kadınların hak ve özgürlüklerini kısıtlamaya devam eden Taliban bu kez de kadınların yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşlarında (STK) çalışmalarını yasakladı.

Ekonomi Bakanlığından gönderilen bir mektupta, kadın çalışanların bir kısmının yönetimin kadınlara yönelik kıyafet kurallarına uymadıkları gerekçesiyle bir sonraki duyuruya kadar çalışmalarının yasaklandığını belirtildi.

STKlarda çalışan kadın personelin doğru düzgün başörtüsü ya da hicab takmadığına dair ciddi şikayetler aldığını ifade eden bakanlık, mektuptaki emre uymadığı tespit edilen STKların Afganistandaki faaliyet lisansının iptal edileceğini bildirdi.

Ekonomi Bakanı Qari Din Mohammed Hanif tarafından gönderilen ve bakanlık sözcüsü tarafından doğrulanan kararın STKlarda çalışan bütün kadınları mı yoksa sadece Afganları mı kapsadığı netlik kazanmadı.

Ülke çapında insani yardım dağıtan Birleşmiş Milletlere bağlı kurumların da bu son emirden ne kadar etkileneceği de henüz bilinmiyor.


Sözcü,  mektubun Afganistanın ACBAR olarak bilinen insani yardım kuruluşları koordinasyon organı altındaki kuruluşlar için geçerli olduğunu söyledi. 180den fazla yerel ve uluslararası STKyı kapsayan bu organ BMyi içermiyor. Ancak BM, insani yardım çalışmalarını yürütmek için genellikle ülkede kayıtlı STKlarla sözleşme yapıyor.

Yardım çalışanları, kadınların yardıma erişebilmelerini sağlamak için kadın çalışanların kritik önem taşıdığının altını çiziyor.

Kadınların eğitim protestosu tazyikli suyla dağıtıldı

Öte yandan kadınlara üniversite eğitimin yasaklanması üzerine cumartesi günü Heratta düzenlenen bir protesto eyleminde Taliban güçlerinin göstericilere karşı tazyikli suyla müdahale ettiği bildirildi.
Görgü tanıklarının bildirdiğine göre tazyikli suyla müdahale, kentte yaklaşık iki düzine kadının yasağı protesto etmek için valinin evine doğru ilerlerken Eğitim hakkımızdır sloganları attığı sırada yaşandı.

Protestoyu düzenleyenlerden Meryem, 100 ila 150 kadının protestoya katıldığını ve küçük gruplar halinde şehrin farklı yerlerinden merkezi bir buluşma noktasına doğru hareket ettiklerini söyledi.

Her sokakta, her meydanda güvenlik vardı, zırhlı araçlar ve silahlı adamlar vardı. Tariqi Parkta protestomuza başladığımızda Taliban ağaçlardan aldıkları dallarla bizi dövdü. Ama biz protestomuza devam ettik. Güvenlik güçlerinin varlığını arttırdılar. Saat 11 civarında tazyikli su getirdiler. diyerek yaşadıklarını anlattı.

AP haber ajansı, eyalet valisinin sözcüsünün sadece dört-beş protestocu olduğunu ileri sürerek Hiçbir gündemleri yoktu, buraya sadece film çekmeye geldiler. diye konuştuğunu aktardı.

Son güncelleme: 13:02 25.12.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı