• Turkhane Logo

Taliban hakkında 'iç çatışma' iddiası

Taliban'ın önde gelen isimlerinin, geçici hükümetin yapısı ve zaferi kimin üstleneceği konusunda kavgaya tutuştuğu öne sürüldü. İddiaya göre, Molla Baradar Kabil'i terk ederek Kandahar'a gitti.

21:21 15 Eylül 2021 Çarşamba
Taliban hakkında 'iç çatışma' iddiası
Taliban'ın önde gelen isimlerinin, geçici hükümetin yapısı ve zaferi kimin üstleneceği konusunda kavgaya tutuştuğu öne sürüldü. İddiaya göre, Molla Baradar Kabil'i terk ederek Kandahar'a gitti.

Afganistanda yönetimi ele geçiren Talibanın kendi içinde anlaşmazlık yaşadığına dair yeni bir iddia ortaya atıldı. Buna göre, Talibanın kurucularından Molla Abdülgani Baradar ile Hakkani grubunun önde gelen isimlerinden olup mültecilerden sorumlu bakan olarak atanan Halil ür-Rahman Hakkani arasında büyük bir kavga yaşandı. Üst düzey Taliban yetkililerinin BBCye verdiği bilgiye göre, geçtiğimiz hafta Kabildeki başkanlık sarayında yaşanan kavganın ardından Baradar başkenti terk ederek Kandahara gitti. 
DESTEKÇİLERİ DE KAVGA ETTİ
BBC Peştuca Servisine konuşan bir Taliban kaynağı, Baradar ile Hakkani arasındaki kavganın yeni hükümetin yapısı konusunda çıktığını, ikilinin birbirlerine ağır sözler sarf ettiğini söyledi. İddiaya göre, iki liderin o sırada yanlarında bulunan destekçileri de eş zamanlı olarak kavga etti. Katarda bulunan üst düzey bir Taliban kaynağı da kavgayı doğruladı.
DİPLOMASİ Mİ, SAVAŞ MI KAVGASI
Kaynaklara göre kavga, başbakan yardımcılığı görevini üstlenen Baradarın geçici hükümetin yapısından memnun olmaması nedeniyle patlak verdi. Buna göre taraflar, Afganistanda elde ettikleri zaferi kimin üstleneceği konusunda anlaşmazlık yaşadı. Baradarın, kendisi gibi isimlerin yürüttüğü diplomasiye vurgu yapılmasını istediği, Taliban içinde üst düzey görevleri bulunan Hakkani grubunun ve destekçilerinin ise başarının savaşla geldiğini düşündüğü belirtildi.
ABDyle Dohada imzalanan çekilme anlaşmasının müzakerelerinde Taliban heyetinin lideri olan ve anlaşmaya imza atan Molla Baradar, dönemin ABD başkanı Donald Trump ile 2020 yılında telefonda da görüşmüştü. Hakkani grubu ise Afganistanda Batı destekli grubun güvenlik güçlerini ve Batılı askerleri hedef alan en ağır saldırılarla bağlantılandırılıyor. ABDnin terör örgütleri listesinde bulunan Hakkani ağının lideri Siraceddin Hakkani ise Talibanın oluşturduğu geçici hükümette içişleri bakanlığı görevine getirilmişti.
ÖLDÜĞÜ İDDİASI YALANLANMIŞTI
Talibanın lider kadrosu arasında gerilim yaşandığı haberleri, Baradarın son günlerde kamuoyunda görülmemesi nedeniyle su yüzüne çıkmıştı. Molla Baradarın öldüğü haberleri ise dün Taliban tarafından resmen yalanlanmıştı. Dün, Baradara ait olduğu belirtilen bir ses kaydı da yayınlandı. Molla Baradarın bu kayıtta seyahatte ve iyi olduğunu söylediği belirtiliyor.
BBCye konuşan kaynaklar, Molla Baradarın kısa süre içinde Kabile dönmesinin beklendiğini ve tartışma iddialarını yalanlamak adına kamera önüne geçebileceğini söyledi.

Son güncelleme: 21:21 15.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı