• Turkhane Logo

'Tahıl anlaşmasının bitmesi nedeniyle çok sayıda kişi ölebilir'

15 üyeli Güvenlik Konseyi'nde konuşan Griffiths, 69 ülkede yaklaşık 362 milyon insanın insani yardıma ihtiyacı olduğunu vurgulayarak

10:51 22 Temmuz 2023 Cumartesi
'Tahıl anlaşmasının bitmesi nedeniyle çok sayıda kişi ölebilir'
15 üyeli Güvenlik Konseyi'nde konuşan Griffiths, 69 ülkede yaklaşık 362 milyon insanın insani yardıma ihtiyacı olduğunu vurgulayarak

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Rusyanın Karadeniz Tahıl Anlaşmasından çıkması sonucu yükselen tahıl fiyatlarının milyonlarca kişiyi açlığa ve daha kötü sonuçlara sürükleyebileceğini söyledi.

15 üyeli Güvenlik Konseyinde konuşan Griffiths, 69 ülkede yaklaşık 362 milyon insanın insani yardıma ihtiyacı olduğunu vurgulayarak Bu kararlar sonucunda bazıları aç kalacak, birçoğu ise açlıktan ölecek dedi.

Rusya pazartesi günü, kendi gıda ve gübre ihracatını geliştirme taleplerinin karşılanmadığını ve en yoksul ülkelere yeterince Ukrayna tahılı ulaşmadığını söyleyerek Karadeniz tahıl anlaşmasından çekilmişti.

Chicagodaki ABD buğday vadeli işlemleri bu hafta yüzde 6nın üzerinde arttı ve çarşamba günü Rusyanın Şubat 2022de Ukraynayı işgal etmesinden bu yana günlük en yüksek değeri elde etti.
Cuma günü bu kazançların bir kısmı, Rusyanın anlaşmayla ilgili görüşmeleri yeniden başlatabileceği umuduna bağlı olarak azaldı.

BM uzun süredir Karadeniz anlaşmasının ticari bir operasyon olduğunu ve geçen yılın Mart ayından bu yana gıda fiyatlarının küresel olarak yüzde 23ten fazla düşmesine yardımcı olarak yoksul ülkelere fayda sağladığını savunuyordu.

Dünya Gıda Programı ayrıca Afganistan, Cibuti Etiyopya, Kenya, Somali, Sudan ve Yemene 725 bin ton tahıl gönderdi.

Ancak Rusyanın Güvenlik Konseyini bilgilendirmesini istediği Makroekonomist Mikhail Khan, BM verilerine uygun olarak en yoksul ülkelerin Ukrayna tarafından gönderilen tahılın sadece yüzde 3ünü aldığını söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın gelecek ay Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile mesele hakkında görüşmesi bekleniyor.

Son güncelleme: 10:51 22.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı