• Turkhane Logo

Suriyeli muhalifler Ankara-Şam yakınlaşmasından rahatsız

Rusya arabuluculuğunda Türkiye ile Suriye arasında ilerleyen normalleşme süreci Ankara destekli Suriyeli muhalif gruplar arasında rahatsızlık yarattı. ABD'den de

10:02 05 Ocak 2023 Perşembe
Suriyeli muhalifler Ankara-Şam yakınlaşmasından rahatsız
Rusya arabuluculuğunda Türkiye ile Suriye arasında ilerleyen normalleşme süreci Ankara destekli Suriyeli muhalif gruplar arasında rahatsızlık yarattı. ABD'den de

Suriyede Türkiyenin uzun yıllardır desteklediği muhalifler, Ankara ile Şam arasında son dönemde atılan normalleşme adımları nedeniyle endişeli. Yaklaşık bir yıldır devam eden ve istihbarat yetkilileri düzleminde yürüyen süreçte son olarak Türkiye, Rusya ve Suriye savunma bakanları Moskovada bir araya gelmişti. 28 Aralıktaki bu üst düzey görüşme, Türkiyenin de yoğun desteğiyle Esad rejimine karşı yıllardır mücadele veren Suriyeli muhalifleri tedirgin etti.

Suriyede muhaliflerin son kalesi konumundaki İdlibin geniş kesimlerini kontrolü altında bulunduran Heyet Tahrir Şamın lideri bir video mesajı yayınlayarak Türkiye, Suriye ve Rusya arasındaki görüşmeleri tehlikeli bir sapma olarak niteledi.

Ahraruş Şam da Müttefikimiz Türkiyenin durumunu anlamakla birlikte Suriye hükümetiyle barışmayı tahayyül bile edemiyoruz açıklamasını yaptı.

Çavuşoğlundan destek sürecek güvencesi

Suriyede iç savaşın başladığı 2011 yılından beri Türkiye, Suriyeli muhalif siyasi oluşumlara ev sahipliği yapmanın yanı sıra, Suriye içindeki silahlı muhalif gruplara da askeri destek veriyor.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Suriyeli muhaliflerin çatı örgütü olan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonunun Başkanı Salim el-Muslat, Suriye Müzakere Komisyonu Başkanı Bedir Camus ve Suriye Geçici Hükümet Başkanı Abdurrahman Mustafayı kabul etmiş, Bakanlıktaki görüşmede Türkiyenin Suriye muhalefetine ve halkına desteğini yinelediklerini söylemişti.

Reuters haber ajansına konuşan Abdurrahman Mustafa da Çavuşoğlunun, Türkiyenin Suriyeli muhalif kurumlara ve muhaliflerin kontrolündeki bölgelerdeki halka desteğinin süreceği güvencesi verdiğini belirtti.

Reuters, ismini vermediği üst düzey bir Türk yetkilinin sözlerine de yer verdi. Suriyeli muhalif çevrelerden gelen tepkilerin farkında olduklarını belirten yetkili, Ancak Türkiye politikalarını kendi belirler diye konuştu. Üst düzey Türk yetkili, Moskovada bakanlar düzeyinde gerçekleştirilen ilk görüşmeden hemen bir sonuç çıkmasını beklemenin gerçekçi olmayacağına da vurgu yaptı.

ABDden desteklemiyoruz mesajı
Suriyeli muhaliflerin yanı sıra Ankara-Şam hattındaki normalleşme Washingtonda da yakından takip ediliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, Türkiye-Suriye ilişkileri ve Moskovadaki üçlü görüşmeyle ilgili bir soruya verdiği yanıtta, Suriye hükümetine yönelik politikalarında bir değişiklik olmadığı yanıtını verdi. Beşar Esadı diktatör olarak nitelendiren Price, Türkiye dahil Esad ile ilişkileri iyileştiren ülkeleri desteklemediklerini söyledi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu dün Priceın açıklamalarıyla ilgili bir soruya, ABDden bize bunlarla neden görüşüyorsunuz ya da ne oluyor diye herhangi bir şey gelmedi. Ama böyle bir normalleşmeye karşı olduklarını da anlıyoruz. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün bir basın mensubunun sorusuna verdiği cevaptan da bunu görüyoruz. Ama yıllardır izlenen politikaların bir neticeye varmadığını ABD’nin de görmesi lazım. Sonuçta bu iç savaşı durdurmak lazım. Bunun yolunun da muhalefetin hilafına olmayacağını söylüyoruz. Yani muhalefete rağmen bir normalleşme ya da görüşme olmaz. Zaten görüşmelerin amacı bu yanıtını vermişti.

Son güncelleme: 10:02 05.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı