• Turkhane Logo

Suriye hava üssüne saldırı gerçekleştirildi

Suriye'deki hava üssüne ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a yönelik 'hayvan' kelimesini kullanması sonrasında saldırı gerçekleştirildi.

09:33 09 Nisan 2018 Pazartesi
Suriye hava üssüne saldırı gerçekleştirildi
Suriye'deki hava üssüne ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a yönelik 'hayvan' kelimesini kullanması sonrasında saldırı gerçekleştirildi.

Suriye’de Doğu Guta’da onlarca sivilin hayatını kaybettiği belirtilen kimyasal silah iddialarının ardından dün yoğun diplomatik trafik başladı. ABD Başkanı Donald Trump iddialarla ilgili yaptığı açıklamada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için “Hayvan” sözcüğünü kullandı ve bedel ödeyeceğini söyledi. Bu sözlerin ardından gerilim arttı. Trump ile telefonda görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron BM Güvenlik Konseyi’ni sabah saatlerinde acil toplantıya çağırdı. Sonrasında da Suriye hava üssüne yönelik saldırı haberi geldi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, saldırıda birden fazla kişi yaralandı ya da hayatını kaybetti.

Saldırı sonrası gözler ABD’ye çevrildi. Ancak Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir Pentagon sözcüsü, “Şu an, savunma bakanlığı Suriye’de hava saldırıları gerçekleştirmiyor” dedi.






Suriye’deki Rus birlikleri ise olay sonrası ABD dahil tüm müdahalelere karşı önleme yapmak amacıyla teyakkuza geçti.

Rus askerlerinin eli tetikte
NTV’nin haberine göre, Suriye’de bulunan Rus füze savunma S-400 sistemi aktive edildi. İki motorlu yüksek irtifa önleme uçağı olan MIG-31’ler de 24 saat devriye geziyor. Esad rejiminin ABD füzelerin menzilinde 20 kritik bölge ve üssü olduğuna dikkat çekiliyor.

Üslerin bazılarında Rus askeri varlığının bulunduğu da gelen bilgiler arasında. ABD’nin Rus askerlerinin olmadığı bölgeleri hedef alabileceği belirtiliyor. Suriye içindeki Rus askeri varlığı olan tüm üslerde kırmızı alarm verildi. Olası bir ABD müdahalesine karşı ABD donanmasına ait gemi ve uçaklara karşı ateş açılacağı ileri sürülüyor.

İsrail olağan şüpheli
ABD öncülüğündeki koalisyon dışında Suriye ordusuna yönelik bugüne kadar tek hava saldırısı yapan güç İsrail ordusu. İsrail’den füze saldırısıyla ilgili ilk aşamada ses çıkmadı.

Son güncelleme: 09:33 09.04.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı