• Turkhane Logo

Suriye güçleri doğrudan hedef alarak Türkiye’nin askeri konvoyunu vurdu

Türk askeri konvoyunu hedef alan Suriye uçaklarının saldırısında 3 kişi öldü, 12 kişi yaralandı. Rejim, Türkiye’yi muhaliflere mühimmat götürmekle suçladı.

16:05 19 Ağustos 2019 Pazartesi
Suriye güçleri doğrudan hedef alarak Türkiye’nin askeri konvoyunu vurdu
Türk askeri konvoyunu hedef alan Suriye uçaklarının saldırısında 3 kişi öldü, 12 kişi yaralandı. Rejim, Türkiye’yi muhaliflere mühimmat götürmekle suçladı.



Bu arada Milli Savunma Bakanlığı, konvoyun bilgisinin daha önce Rusya ile paylaşıldığını açıkladı.

Suriye medyası, Türkiye’den gönderilen mühimmat yüklü konvoyun yoğun bombardıman nedeniyle ilerleyemediğini yazdı. Suriye Ordusu, İdlib bölgesindeki Han Şeyhun kentinin kenar mahallelerine ulaştı.


Suriye Ordusu’nun Halep ile Şam’ı birbirine bağlayan ana karayolu üzerindeki Han Şeyhun’u doğudan ve batıdan kuşatma altına aldığı kaydedildi.

2014 yılından beri muhaliflerin elinde bulunan Han Şeyhun’a ulaşan Suriye Ordusu böylece Hama’nın kuzeyindeki muhalifleri de dar bir alanda sıkıştırdı. Yoğun bombardıman altındaki muhaliflerin İdlib’in kuzeyinden Han Şeyhun’a destek birlikleri sevk ettiği belirtildi.

SURİYE MEDYASI: TÜRK ASKERİ KONVOYU YOĞUN BOMBARDIMAN NEDENİYLE SIKIŞTI

Suriye medyası, muhalifler desteğindeki bir Türk askeri konvoyunun pazartesi günü İdlib’e girdiğini ve Han Şeyhun’un kuzeyindeki Sarakeb kasabasına ulaştığı ancak bölgedeki yoğun bombardıman nedeniyle daha fazla ilerleyemediğini yazdı.

Suriye resmi haber ajansı SANA, Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde Türk askeri konvoyunun muhaliflere mühimmat taşıdığını iddia etti.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, muhaliflere mühimmat gönderilmesini Türkiye’nin Suriye’nin içişlerine “aşikar bir müdahalesi” olarak niteledi.

  #ACİL: Esed rejimi İdlib güneyine ilerleyen TSK konvoyunu direk hedef aldı. pic.twitter.com/WsJ4Ao7BTj — Levent Kemal (@leventkemaI) August 19, 2019
Muhalif kaynaklar, Suriye uçaklarının Türk askeri konvoyunu 2 kez hedef aldığını duyurdu.

  #Syria according to radio chatter between regime airbase and pilots in #Idlib, regime instructed the pilots to keep trying to block the Turkish convoy and even bomb it before reaching Hiesh south Idlib — Suhail AlGhazi (@putintintin1) August 19, 2019
MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI: KONVOYA YAPILAN SALDIRI SONUCU 3 SİVİL ÖLDÜ, 12 SİVİL YARALANDI 

Rusya makamlarına yapılan tüm uyarılara rağmen operasyonların devam ettiğini ifade eden Milli Savunma Bakanlığı, operasyonların sivil/masum insanlara büyük zararlar verdiğini ve giderek insanlık dramına dönüştüğünü vurguladı.

Milli Savunma Bakanlığı, Suriye uçaklarının Türk askeri konvoyunu hedef aldığını, saldırıda 3 sivilin öldüğünü ve 12 sivilin yaralandığını açıkladı.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI: RUSYA’YA DAHA ÖNCE KONVOY HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ

Milli Savunma Bakanlığı, intikal başlamadan önce Türk askeri konvoyu hakkında bilginin Rusya’ya verildiğini vurguladı.

Bakanlık açıklamasında, “Mutabakat ve anlaşmalara aykırı yürütülen bu operasyonlar sonucunda ikmal yollarının kesilme tehlikesiyle karşı karşıya kalan 9 Numaralı Gözlem Noktasının güvenliğini sağlamak, ikmal yollarını açık bulundurmak ve bölgedeki sivil/masum insanların can kaybını önleyerek taraflar arasındaki gerginliği azaltmak maksadıyla, 19 Ağustos 2019 günü saat 05.30’da, koordinasyon için önceden Rusya Federasyonu tarafına bilgi verilerek bölgeye bir kuvvet intikali başlatılmıştır. Söz konusu intikal esnasında konvoyumuza, saat 08.55’te bir hava saldırısı düzenlenmiş, saldırıda konvoy bölgesinde bulunan 3 sivil ölmüş, 12 sivil yaralanmıştır” denildi.

Milli Savunma Bakanlığı, “Mevcut anlaşmalara ve Rusya Federasyonu ile aramızdaki işbirliği ve diyaloğa aykırı olan bu saldırıyı şiddetle kınıyor, meşru müdafaa haklarımız saklı kalmak kaydıyla, tekrar etmemesi için gerekli tedbirlerin ivedilikle alınmasını bekliyoruz.” dedi.

Türkiye’nin İdlib’de Rusya ile yapılan anlaşma çerçevesinde 12 askeri gözlem noktası bulunuyor.

Rusya’nın bilgisi bulunmasına rağmen Türk askeri konvoyuna yapılan direkt saldırı bazı uzmanlar tarafından Suriye’nin kuzeyine kurulacak askeri bölge konusunda Türkiye ve ABD arasında varılan mutabakata karşı Moskova’nın cevabı olarak yorumlandı.
 

Son güncelleme: 16:05 19.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı