• Turkhane Logo

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı, Peker’in ‘El Nusra’ya silah götürüldüğü’ iddiasını doğruladı

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Beşar Caferi, Sedat Peker'in 'Türkiye'nin Suriye'de El Nusra'ya silah gönderdiği' iddiasının doğru olduğunu iddia etti.

12:03 24 Haziran 2021 Perşembe
Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı, Peker’in ‘El Nusra’ya silah götürüldüğü’ iddiasını doğruladı
Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Beşar Caferi, Sedat Peker'in 'Türkiye'nin Suriye'de El Nusra'ya silah gönderdiği' iddiasının doğru olduğunu iddia etti.



DW Türkçe’den Hediye Levent’e açıklamalarda bulunan Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Beşar Caferi, Peker’in El Nusra cephesine Türkiye’den silah götürüldüğüne dair söylediklerini doğrulayarak “Erdoğan rejiminin bu çerçevedeki kötü davranışlarına ve suistimallerine dair kesin bilgileri” olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne, Genel Sekreterliğine ve terörle mücadele alt komisyonlarına Erdoğan rejimi ile Suriye’de faaliyette olan ve Türkiye ile ortak sınırdan Suriye’ye gelen ve sayıları binleri bulan teröristler arasındaki ilişkiye dair kesin bilgileri içeren 108 gizli mektup gönderdiklerini kaydeden Caferi, Peker’in söylediklerinin tamamıyla teyit ettiğini vurguladı.


ERDOĞAN’IN AİLE ÜYELERİ PETROLÜMÜZÜ ÇALDI

“Peker’in Türkiye’den bazı isimlerle Suriye’deki çeşitli silahlı grupların ticari ilişkileri olduğuna dair iddialarla ilgili ellerinde veri olup olmadığı” sorusuna ise “Sayın Sedat Peker’in, Erdoğan rejiminin -kendi aile üyeleri de dahil- petrolümüzün, doğal gazımızın, madenlerimizin ve tahılımızın çalınmasına karıştığına dair söyledikleri doğru. Çünkü, hepimiz 2015-2016 yılında petrolümüzün ve doğal gazımızın IŞİD tarafından bile çalınmasına bizzat Erdoğan’ın oğlu tarafından yönetilmesine şahitlik ettik” yanıtını verdi.

MİT NUSRA CEPHESİNE SARİN GAZI ULAŞTIRDI İDDİASI

Mayıs 2013’te Libya’dan 2 litre sarin gazını İstanbul’a inen sivil bir uçakla nakleden Heysem El Kassar adlı kişinin Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Suriyeli ajanı olduğunu iddia eden Caferi, “Bu kişi İstanbul’dan Gaziantep’e ve oradan sınırımıza Türk istihbarat görevlilerinin eşliğinde ulaştı. İki litre sarin gazını sınırdan geçirip Halep kırsalında çok sayıda Suriye askerinin ve sivilin ölmesi ve boğulması ile sonuçlanan saldırıyı yapan Nusra Cephesi’ne ulaştırdı. Elbette plan, Suriye hükümetinin kimyasal saldırı yapmakla suçlanmasıydı. Bu olay, birçok kez tekrarlandı” iddiasında bulundu. Caferi, ayrıca, El Kassar’ın sarin gazını Suriye’ye kaçırırken insanı yardım taşıdığı söylenen konvoyları kullandığını ileri sürdü.

Heysem El Kassar Türk kamuoyunda Adana’daki Sarin gazı davası olarak bilinen dava sebebiyle 12 yıl hapis cezası almış, ayrıca Milliyet Gazetesi Muhabiri Bünyamin Aygün’ün Suriye içinde kaçırılması, Hatay-Reyhanlı’daki bombalı saldırı ve Niğde’de gerçekleşen IŞİD saldırılarında da fail veya azmettirici olarak mahkeme dosyalarına girmişti. Daha sonra El Kassar’ın 2021 Şubat ayında Konya’da bir trafik kazasında öldüğü duyurulmuştu.

Son güncelleme: 12:03 24.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı