• Turkhane Logo

Sudan'daki çatışmalarda bilanço ağırlaşıyor

Sudan’ın başkenti Hartum'da ordu ile paramiliter güçler arasında çıkan çatışmada en az 56 sivil hayatını kaybetti. Her iki taraf da havaalanının, başkanlık sarayının ve Genelkurmay Başkanı’nın ikametgahının kontrolünü elinde tuttuğunu iddia ediyor.

14:12 16 Nisan 2023 Pazar
Sudan'daki çatışmalarda bilanço ağırlaşıyor
Sudan’ın başkenti Hartum'da ordu ile paramiliter güçler arasında çıkan çatışmada en az 56 sivil hayatını kaybetti. Her iki taraf da havaalanının, başkanlık sarayının ve Genelkurmay Başkanı’nın ikametgahının kontrolünü elinde tuttuğunu iddia ediyor.

Ordu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında haftalardır devam eden gerilim, Sudanda sivil bir hükümet kurma müzakerelerini baltaladı.

Sudanın başkenti Hartumda yaşayanlar hafta sonuna çatışma sesleriyle başladıklarını anlattı. Başkentin merkezindeki çeşitli noktalarda ve çevresinde çatışmalar sürüyor.

BBCye konuşan tanıklar, çatışmaların yerleşim yerlerine sıçraması nedeniyle evlerine sığındıklarını söylediler.

Şehre gelmek için yola çıkan uçaklar geri dönüyor ve Hartumda pistteki bir ticari uçağın patlayıcıyla vurulduğuna dair haberler var.

Suudi havayolu şirketi Saudia, uçağının “kaza geçirdiğini kaydetti.

Kenyada yaşayan kız kardeşi aracılığıyla BBCye konuşan bir görgü tanığı, “Çatışmalar hâlâ devam ediyor ve insanlar sokağa çıkmıyor, çok fazla panik ve korku var dedi.

Kent sakinlerinin çatışma çıkmasını beklemediğini ve birçoğunun bu nedenle çatışmalara yolda yakalandığını söyledi. Başkentte birçok yol ve köprü kapatıldı.

Duaa Tariq, binasının üzerinden askeri bir uçak geçtiğinde BBCye konuşuyordu, Yandaki evin çatısına gerçek mermi sıkıyorlar ve biz de şimdi siper alacağız dedi.

Dışişleri: Ancak ulusal uzlaşı yoluyla kalıcı çözüm bulunabilir

ABD Büyükelçisi John Godfrey, son derece rahatsız edici silah ve çatışma seslerine uyandım. Hartumdaki ve başka yerlerdeki Sudanlıların yaptığı gibi, şu anda Büyükelçilik ekibiyle birlikte saklanıyorum dedi.
Godfrey, üst düzey askeri liderleri çatışmaları durdurmaya çağırdı.

Reuters’ın haberine göre, Rusya Büyükelçiliği de şiddetin tırmanmasından endişeli olduğunu açıkladı ve ateşkes çağrısında bulundu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, “Sudandaki tüm kesimleri, geçiş sürecinin kazanımlarına bağlı kalmaya, sükunet ve diyaloğa davet ediyoruz. Sudan’ın sorunlarına ancak ulusal uzlaşı yoluyla kalıcı çözüm bulunabilecektir” denildi.

Hızlı Destek Güçleri (RSF), en az üç havalimanının, genelkurmay başkanının konutunun ve başkanlık sarayının kontrolünü ele geçirdiğini öne sürüyor. Ancak ordu bunu reddediyor ve hava kuvvetlerinin paramiliter grubun üslerine saldırdığını açıkladı.

Devlet televizyon kanalında da çatışmalar yaşandığına dair haberler var ve görgü tanıkları kanalın artık RSF tarafından kontrol edildiğini söylüyor.

‘Hemedti’ olarak da bilinen RSF komutanı General Mohamed Hamdan Dagalo, El Cezireye tüm ordu üsleri ele geçirilene kadar savaşacağını söyledi.

Son güncelleme: 14:12 16.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı