• Turkhane Logo

Stoltenberg: Ukrayna NATO'ya hiç olmadığı kadar yakın

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Kiev'in

18:07 24 Şubat 2024 Cumartesi
Stoltenberg: Ukrayna NATO'ya hiç olmadığı kadar yakın
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Kiev'in

DW Türkçede yer alan habere göre Rusya-Ukrayna savaşının ikinci yılı vesilesiyle bir video mesaj yayımlayan NATO Gene Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukraynanın geleceğinin teşkilatta olduğunun bir kez daha altını çizdi. Kievin cesaret ve kararlığından övgüyle söz eden Stoltenberg, Rus panzerlerinin iki yıl önce Ukraynaya girdiğini hatırlatarak böylece Avrupada İkinci Dünya Savaşından bu yana en büyük savaşın başladığını belirtti.

Cephedeki durumun ciddiyetini koruduğunu kaydeden NATO Genel Sekreteri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin barışa yönelik bir sinyal vermediğini ifade etti. Stoltenberg, Ancak umudumuzu yitirmemeliyiz. Ukrayna defalarca olağanüsü bir mücadele azmi ve karalılığı göstermiştir diye konuştu. Kievin bağımsızlığını korumasında kendi cesaret ve azminin yanı sıra NATO müttefiklerinden gelen askeri ve finansal desteğin de rol oynadığını belirten Stoltenberg bu yardımların devamının da geleceğini söyledi.

Stoltenberg, Başkan Putin NATO kapısını kapatmak ve Ukraynanın kendi yolunu seçme hakkını engellemek için bu savaşı başlattı. Ancak bu, onun amacının tam tersiyle sonuçlandı; Ukrayna şimdi NATOya hiç olmadığı kadar yakın ifadelerini kullandı. NATO Genel Sekreteri, Kievin Teşkilata katılması konusunda bir soru işareti olmadığını belirterek, Asıl soru bunun olup olmayacağı değil, ne zaman olacağıdır diye konuştu.
Batılı liderlerden Kieve destek ziyareti

Batılı liderler iki yıldır savaşta olan Ukraynaya destek ziyareti düzenledi. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyenin, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Belçika Başbakanı Alexander De Croo ile Polonyadan aynı trenle Kieve gittiği ifade edildi. Liderler, Kievde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiyle bir araya gelerek, savaşın yıldönümü nedeniyle düzenlenen törene katıldı.

Von der Leyen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Rusyanın Ukraynada başlattığı savaşın ikinci yılına ilişkin mesaj vermek ve Ukrayna halkının olağanüstü direnişini selamlamak için Kieve geldiğini yazdı. Von der Leyen, Her zamankinden daha fazla Ukraynanın yanındayız; finansal, ekonomik, askeri ve ahlaki olarak. Ülke sonunda özgür olana kadar ifadelerini kullandı.

Zelenskiy: Savaş ancak adil bir barışla sona erebilir

Başkent Kievdeki Antonov Havalimanında düzenlenen törende konuşan Zelenskiy, savaşın ancak kendi koşullarıyla ve adil bir barışla sona erebileceğini ifade etti. Savaşın Kiev Hostomel Havalimanı Muharebesi olarak bilinen çatışmayla başladığını hatırlatan Zelenskiy, Rus lider Putine atıfla O, ilk esaslı yenilgisini burada aldı diye konuştu. Zelenskiy, bağımsızlıkları için mücadele eden Ukraynalılarla gurur duyduğunu ifade etti.

Rus ordusu Putinin talimatıyla 24 Şubat 2022de Ukraynaya girmişti. Bir yılı aşkın süredir devam eden çatışmaların ardından Moskova, özellikle Ukraynanın doğusunda yeniden saldırıya geçti. Ukrayna askerleri özellikle mühimmat eksikliğinden muzdarip. Ukrayna lideri Zelenskiy, mühimmat ve silah teslimatlarının hızlandırılması çağrısını mütemadiyen yineliyor.

Son güncelleme: 18:07 24.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı