• Turkhane Logo

SSCB'nin son lideri Gorbaçov için cenaze töreni düzenlendi

Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov, Moskova'da düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.

16:49 03 Eylül 2022 Cumartesi
SSCB'nin son lideri Gorbaçov için cenaze töreni düzenlendi
Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov, Moskova'da düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.

Devlet töreninde Gorbaçovun tabutunun başında asker beklerken, Rusya lideri Putin ve başbakan Mişustin, cenaze törenine çelenk gönderdi.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin (SSCB) son devlet başkanı Mihail Gorbaçov için başkent Moskova’da cenaze töreni düzenlendi. Sendikalar Evi’nde düzenlenen törende, 91 yaşında vefat eden Gorbaçov’un tabutu başında eski Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, siyasetçiler, büyükelçiler ve sanatçılar saygı duruşunda bulundu. Gorbaçov’un ailesinin ve yakınlarının yer aldığı cenaze töreni, halka da açıldı. Devlet töreninde, Gorbaçovun tabutunun başında asker bekledi.

PUTİN ÇELENK YOLLADI


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin, çalışma grafiği nedeniyle cenaze törenine katılamayacağı duyurulmuş, Putin, perşembe günü Kaliningrad seyahati öncesinde Gorbaçov’un tabutu başında saygı duruşunda bulunmuştu.
Putin ve Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, cenaze törenine çelenk gönderdi.

Törenin ardından, Gorbaçovun naaşı, defnedilmek üzere Moskova’daki Novodeviçye Mezarlığı’na götürüldü.
Eski Sovyet lideri ağır ve uzun bir hastalık sürecinden sonra 30 Ağustosta Moskovada 91 yaşında hayatını kaybetmişti.

MİHAİL GORBAÇOV KİMDİR?

1985’ten 1991’e kadar Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) en yüksek yönetim organı olan Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesinin genel sekreterliğini yürüten Gorbaçov, perestroyka (yeniden yapılanma) ve glasnost (açıklık) reformlarıyla Soğuk Savaşı bitirmiş fakat reformlar sonucu partisinin ülkedeki siyasi üstünlüğü de sona ermişti. 1990’da yapılan devlet başkanlığı reformunun ardından SSCB Devlet Başkanı seçilen Gorbaçov, 1990’dan 1991’e kadar bu görevi yürütmüştü. Gorbaçov’un 25 Aralık 1991’de görevi bırakmasıyla SSCB resmen dağılmıştı.

Son güncelleme: 16:49 03.09.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı